Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

Naperőmű létesítése, tervezése és hazai szabályai

A Nap Labor Kft. természetesen áll rendelkezésére akkor is, ha naperőművet szeretne létesíteni. Erőművi méretben általában csak tervezést, engedélyeztetést, csatlakoztatást vállalunk. Ez általában a beruházói igényeknek is jobban megfelel, mert a beszállítókat, kivitelezőket érdemes közvetlenül megversenyeztetni, ahol mi, a tervezők csak tanácsadói szerepet kapunk. Így elkerülhető, hogy egy tervező csak azért tervezzen egy adott márkával vagy műszaki megoldással, mert oda van jó szállítói kapcsolata. Mi inkább igyekszünk minden tervezői megoldásban a beruházó számára legjobb ár/érték arányú megoldást alkalmazni. 
Az ország területén már sok olyan naperőmű működik, amit mi terveztünk. Jelenleg is több különböző erőmű tervezésében veszünk részt, különböző készenléti fázisokban. Az általunk tervezett, már megépült naperőművek közül néhányról több fotót is talál a Nap Labor Facebook oldalán, a fotóalbumok között!
 
                                                                                                                                                            Bojt 500kW Naperőmű (Fotó: Bojt Solar)
 

Hazánkban a hatályos jogszabályok az alábbi határértékek szerint szabályozzák a kiserőműveket: 

 
50kW névleges teljesítményig háztartási méretű kiserőműről beszélünk. A lakossági és kisvállalkozói menüpontban ilyen kiserőműveket ajánlunk. Ehhez nem kell építési engedély, csak a hálózati csatlakozás kötött engedélyhez. Ezen rendszerek olyan helyekre jók, ahol a meglévő éves fogyasztás és a kiserőmű termelése hasonló méretű. Az áramkereskedő köteles éves szaldó elszámolást alkalmazni a fenti menüpontokban leirt módon.
 
A következő határérték a 0,5MW (500kW) névleges teljesítmény, amely méret alatt a Kormányhivatal Mérésügyi és Biztonsági Hatóság építési engedélye kell és engedély kell a közhálózatra csatlakozáshoz is. Egy közel 500kW teljesítményű, fixen álló panelekből épített kiserőműhöz legalább 1,3 ha terület kell. Kulcsrakész költsége 250-270 Ft/watt között van és több, mint évi 700 MWh termelés érhető el.

Amennyiben üzemcsarnokra, intézményre, ipari létesítményre kerül egy ekkora kiserőmű, akkor a megtermelt áramot lehet helyben elfogyasztani. Ehhez már meglevő csatlakozási pont és elég nagy fogyasztás szükséges (gyárak, üzemek, ipari létesítmények, kórházak). A szaldó elszámolás azonban itt már nem alkalmazható, tehát a közhálózat nem használható „akkumulátorként” a túltermelés későbbi elfogyasztásáig. Egyes áramkereskedők vállalják a túltermelés beszámítását, de ez egyedi alku kérdése. Ha az összes megtermelt áram azonnal elfogyasztható, azaz a fogyasztás midíg nagyobb a termelésnél, akkor kizárható, hogy az áramot a közhálózatba kelljen táplálni. Ekkor még építési engedély sem kell ehhez a mérethez.
 
A termelt áramot (akár az el nem fogyasztott, felesleges áramot is) eladni is lehet, a megújulókra érvényes kötelező átvételi (METÁR/KÁT) rendszerben. Szabadföldi, értékesítésre termelő kiserőmű esetében is ez a jó megoldás. 
Az aktuális információkat és KÁT árakat az Energia Hivatal alábbi oldalán találja: MEKH megújuló támogatási rendszer tájékoztató

A KÁT lehetőség időszakát a MEKH határozza meg, megtérülési alapon. Egy átlagos erőmű, pályázati vagy állami támogatás nélkül, 2017. év végéig hiánytalanul beadott kérelmek esetében 20 év, 2018. január 1-től beadott kérelmek esetében pedig 17 év 4 hónap KÁT időszakra számolhat. Fontos, hogy a hiánytalan kérelem benyújtásához szükséges a jóváhagyott (!) hálózati csatlakozási terv!

KÁT/METÁR igényt 2017 nyarától már csak elektronikusan lehet beatni a MEKH honlapján. Új kérelmeket 500kW alatti kiserőmű támogatott átvételére egy 2018. április 21.-én hatályba lépett kormányrendelet szerint már csak 2018. április 26. éjfélig lehet beadni. Ezzel a Kormány tulajdonképpen bezárta a kaput az 500kW-os kiserőmávek előtt. Hogy utána mi lesz, azt jelenleg nem tudni.

A szabadföldre, kizárólag értékesítésre termelő naperőművek esetében tehát ez a legjobb, leggazdaságosabb megoldás. A KÁT áraknak köszönhetően egy ilyen erőmű kb. 8 év alatt megtérülhet és utána még legalább 20 évig termeli az áramot! 
 
További információt egy 500 kW-os kiserőmű létesítési lépéseiről és gazdaságossági számításáról itt talál:
 
500kW és afeletti beépített teljesítményű kiserőműhöz már MEKH összevont kiserőművi engedély is kell, 50MW felett pedig erőművi szabályok érvényesek. A KÁT is csak 500kW-ig vehető igénybe, afölött 2017-től METÁR rendszer van, ami egy bonyolultabb, piaci értékesítés + prémium támogatás alapú rendszer. 1MW-ig úgynevezett garantált prémium jár, 1MW-tól pedig pályázni kell a prémium támogatásra.

                                                                                                                                                                                                                Szigetbecse Naprőmű inverter gyűjtői (Fotó: T.P.)

Ha telket keres egy ilyen, 500kW csatlakozási teljesítményű napelemes kiserőműhöz, akkor a következőkre érdemes figyelni:

  • Legyen művelésből kivett terület, vagy olyan, amelyet egyszerűen ki lehet vonni. A kivonás egyébként 2018. január 2-től egyszerű és ingyenes. Olvassa el erről szóló blogunkat is itt!
  • Az építés ne ütközzön helyi rendezési tervbe.
  • A telek ne legyen természetvédelmi vagy tájvédelmi oltalom alatt. A NATURA 2000 védettsége alá eső helyrajzi számok megtalálhatóak a jogszabály mellékletében, ide kattintva. A természetvédelmi és ökológiai védettségű területekről térképes információt kaphat a Természetvédelmi Információs Rendszerből is.
  • 500kW-hoz legalább 1,2-1,3ha terület kell, de jobb a 1,5ha. Ha a telken átmegy a távvezeték, akkor annak biztonsági sávján kívül legyen ekkora. Sík, árnyékmentes, vízszintes, vagy enyhén déli irányba lejtő terület legyen.
  • Olyan terület legyen, ahol belátható távolságra (legfeljebb pár száz méter) van középfeszültségű közhálózati csatlakozás. A csatlakozási pontig vezetéket kell majd állítani (légvezeték vagy földkábel), amihez az útba eső tulajdonosok hozzájárulása szükséges. Kizárólag középfeszültségű (20kV) távvezeték a jó - a házainkhoz vezető kisfeszültségű hálózatra nem lehet csatlakozni. Hazánkban az alábbi képen látható középfeszültségű vezeték oszloptípusok a jellemzőek:

Középfeszültségű távvezetékek
Éves napsütéses órák tekintetében általában legfeljebb 10% körüli eltérés tapasztalható az ország egyes pontjai között. Mivel az Északi hegység nagy része amúgyis alkalmatlan naperőmű telepítésére, ezért elmondhatjuk, hogy az ország nagy része kiválóan alkalmas naperőművek telepítésére. Lokális viszonyok a földrajzi különbséget simán ledolgozhatják. Például a Dunántúl egy része a Balatonnak köszönhetően ugyanazokat az értékeket produkálja, mint az Alföldi tájak. Alább az OMSZ térképe az éves napfénytartamról. Jól látható, hogy Somogy megye nagy része hasonló teljesítményre képes, mint az Alföldi régió. Vannak továbbá az Észak-Alföld területén olyan részek, amelyek az Északi Középhegységhez hasonlóan rossz adattal bírnak. Tehát „bármi áron” nem érdemes az Alföldön keresgélni. 

Az évi átlagos napfénytartam (óra) Magyarországon az 1971-2000 közötti időszak alapján (forrás: www.met.hu)

 

Ha megvan a kiszemelt telek, akkor igénybejelentést kell beadjunk a területen hálózati engedélyes társasághoz (ELMÜ/ÉMÁSZ, E.ON, DÁMÁSZ). Az erre kapott válasz alapján tudjuk megmondani, hogy van-e értelme az adott területen naperőművet építeni. Az igénybejelentés 2017. január 1.-től díjköteles, a beadáskor közel 138.000 Ft + ÁFA összeget kell befizetni. Mivel egy esetleges kedvezőtlen válasz esetén ez kidobott pénz, ezért javasoljuk, hogy már az igénybejelentés beküldése előtt konzultáljanak velünk! Cégünk szakemberei segítenek abban, hogy a kiszemelt hálózati csatlakozási pont alkalmas lehet-e az erőmű csatlakoztatására, illetve előzetesen egyeztetni is tudunk majd az elosztói engedélyesekkel!

A MANAP Iparági Egyesületünk kérésére az elosztói engedélyesek közzétettek egy-egy térképet, hogy melyik településen mekkora kapacitás érhető el jelenleg. Ígérik, hogy frissíteni fogják. Innen letölthetők:

Szabad kapacitás az E.ON területén

Zárolt területek DÉMÁSZ területen

Zárolt körzetek az ELMÜ területén

Zárolt körzetek az ÉMÁSZ területén

Az általunk tervezett, már megépült naperőművek közül néhányról több fotót is talál a Nap Labor Facebook oldalán, a fotóalbumok között!

                                                                                                                                                            Balatonendréd 1. naperőmű (Fotó: Sz.J.)
További naprakész információkat, jogszabály változásokat, hivatkozásokat, elemzéseket talál a Blogok/Információk oldalunkon. Néhány ide tartozó témakör:

 

                                                                                                                    Bugát Pál Kórház 200kW naperőműve (Fotó: T.P.)

Hazánkban a gyenge hálózati rendszer és a villamos energiatárolás teljes hiánya miatt egyelőre a helyben fogyasztás és a sok, kicsi, legfeljebb 0,5 MW-os erőmű a kormányzati támogatást is élvező koncepció. Ezért a pályázati rendszer sem támogatja az 500kW feletti naperőművek létesítését. A kötelező átvétel hatálya alá is sokkal könyebb bekerülni és az engedélyezés lényegesen egyszerűbb. Vissza nem térítendő pályázati támogatás évek óta nincs és véleményünk szerint nem is várható, de nem is szükséges. Ezek a naperőművek támogatás nélkül megtértülnek kb. 8 év alatt, ami energetikai beruházásban példátlan gyors! 

2017-ben megépült az első saját naperőművünk is, aminek a termelése on-line követhető a honlapunk monitoring oldalán és saját Facebook oldala is van már:

Somogyszentpál Naperőmű Facebook oldala

Kérdéseivel bátran keressen meg minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségen!
 
napelemes kiserőmű
                                                                                                                                                                                                                                                        Darvas 500kW naperőmű (Fotó: T.P.)

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.