Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

1. Napelem pályázatok, naperőmű pályázat, kamatmentes MFB hitel gazdálkodó szervezetek részére

Elsőként érdemes kiemelni, hogy pályázni nem minden esetben érdemes. A napelemes pályázatoknak minden esetben vannak extra költségei (energetikai és műszaki szakértői anyagok, pályázat írás, projekt menedzsment, nyilvánosság biztosítása, audit, stb.). Ezek a költségek kisebb rendszereknél (5-10 mFt), akár a támogatás nagy részét elvihetik! Különösen igaz ez Pest Megyére, ahol ritkán és alacsony támogatási intenzitással (25-30%) vannak pályázatok. A fenntartási időszak alatt (3-5 év) számos jelentési kötelezettséggel járnak és sok esetben meg kell felelni bizonyos indikátor értékeknek (pl. bérfejlesztés a vállalkozás fejlesztési pályázatoknál).
 
Eközben a vállalkozói napelemes rendszereink a mostani akcióban már támogatás nélkül is megtérülnek 6-7 év után.
Széchenyi 2020.png

Jelenleg is több aktív pályázat van például eszközbeszerzéssel kombinált napelemes fejlesztésre (GINOP) és mezőgazdasági termelők, vállalkozók napelemes fejlesztéseire (VP). A pályázatokról az alábbi honlapon kaphatnak naprakész tájékoztatást:

Új Széchenyi Terv Pályázatok

Nagyon népszerűek az MFB kamatmentes hitel pályázatok. Szint bármilyen méretű kisvállalkozói rendszerre igénybe vehető, egyszerűen igényelhető és általában maga a rendszer és a telepítés helyszíneként szolgáló ingatlan elegendő fedezet. Ezekkel a konstrukciókkal akár 500kW-os naperőmű is építhető, 10% önerővel, 15 év KAMATMENTES futamidővel! A részleteket az alábbi honlapon lehet elolvasni:

GINOP-8.4.1/b-16 KKV energia hitel (Felfüggesztve 2017.07.03)

GINOP-8.3.1-16 Mikro-, kis-és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram (2017.02.28-ig)

Várható, hogy 2018-ban ismét lesz hitelkonstrukció.

Egy 2017 végi kormány határozat értelmében 2018-ban kiemelt módon támogatják majd főldművesek naperőmű beruházásait is. (2125/2017. (XII.29.) korm. rend.)

A korábbi évek Mikrohitel konstrukciójához hasonlóan 2017 január végétől, mikrovállalkozások számára ismét pályázni lehet vissza nem térítendő támogatásal kombinált kamattámogatott hitelre. A GINOP 1.2.3-8-3-4-16 és a maximum 30% vissza nem térítendő támogatás mellé 2%-os kamatozású MFB hitelt ad. Napelemes áramtermelő rendszerekre alkalmazható. Hasonlóan a korábbi mikrohiteles konstrukciókhoz a hitelt fel kell venni, az összege meg kell haladja a vissza nem térítendő támogatás összegét és minimum 10 mFt kell legyen. Önerő minimum 10%. Például 18 mFt projekt esetében 6 mFt támogatás, 10,2 mFt hitel és 1,8 mFt önerő lehet egy megoldás. A részletek itt olvashatók:

GINOP-1.2.3-8.3.4-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében (Felfüggesztve)

A GINOP Közép-Magyarországon nem elérhető, de szerencsére van hasonló lehetőség a közép-magyarországi régió vállalkozásainak is. Ez a pályázat csak épületenergetikai fejlesztéssel kombinált módon vehető igénybe. Megoldás lehet például a LED világítás-napelemes rendszer párosa, vagy akár a hőszigetelés-napelemes rendszer kombinációja. Az épület energetikának legalább 50%-nak kell lennie! Benyújtható 2017.február 7-től. Részletek:VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel

A pályázatok beadására a kihirdetéstől gyakran mindössze 30 nap áll majd rendelkezésre. A napelem pályázatokhoz általában jóváhagyott csatlakozási igény kell, aminek ügyintézési ideje önmagában 30 nap. Azaz ezt már érdemes a pályázat kihirdetése előtt megkérni. Ennek előfeltétele, hogy megtervezzük a szükséges rendszert. Tehát javasoljuk, hogy minél előbb vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.

 

Naperőmű pályázati támogatással?

Vissza nem térítendő pályázat KKV-k részére naperőművek építésére évek óta nincs. A 2016 végére beígért támogatás végül 2017 elején várhatóan megnyílik, azonban már a társadalmi egyeztetésből is látszik, hogy a KKV szektor jelentős része számára ezek a pályázatok nem elérhetők. A KEHOP 5.1.1-17 és KEHOP 5.1.2-17 számú pályázatokról olvassa el blogunkat!

Ugyanakkor egy naperőmű ma 7-8 év alatt megtérül. A fent említett két GINOP kamatmentes hitel pályázatnál jobb lehetőség szerintünk nem is kell naperőművek építéséhez! A naperőművek tervezéséről, létesítéséről, szabályairól a Naperőművek tervezése menüpontban olvashat!

 

2. Ingyen napelem - 100% támogatással közintézményeknek

Közintézmények és költségvetési szervek részére már az előző pályázati ciklusban is lehetett 100%-os pályázati támogatással napelemes rendszere. Épitettünk már ingyen napelemes rendszert iskolának, kórháznak és önkormányzatnak is. Sok esetben a pályázatírásban is tevékenyen részt vettünk

Jelenleg is több ilyen pályázat van nyitva (KEHOP, TOP) és folyamatosan nyílnak meg az újabbak. Javasoljuk, hogy minél előbb vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpontban található elérhetőségeinken.

 

3. Lakossági napelem pályázat és energia hitel magánszemélyeknek

2001 és 2009 között sokáig elérhető volt olyan lakossági napelem pályázat, amely a rendszer 100%-át kifizette. 35% támogatásból és 65% kamattámogatott hitelből állt. 2009-re ezzel a pályázattal és az egyre kedvezőbb rendszer árakkal valóban „ingyen” szereltük a rendszereket: a hitel törlesztő részlete ugyanis kevesebb volt, mint amit a villanyszámlán megtakarítottak az ügyfeleink. Azaz egy fillér önerő sem kellett és a havi kiadások sem nőttek.
 
2017 február végétől elérhető támogatott, jelzálog alapú hitel magánszemélyeknek, amivel az "ingyen napelem" idén is megvalósulhat! A hitelt mindenhol igénybe lehet venni és akár 20 év futamidővel, kamatmentesen igényelhető! A törlesztő részletek kb. megegyeznek az addigi villanyszámlával, azonban ezért az áramért már nem kell fizetni! Tehát az áramkereskedő helyett a hiteltörlesztést fizeti majd kb. 8  évig. Ezután pedig nem kell fizetnie ezért az áramért senkinek!!
A részletek itt olvashatóak:
 
 
2016 augusztusban 1,5 napi elérhető volt az Otthon Melege Program 2016, ami napelemes rendszerekre is igénybe vehető, kombinált pályázati forrás. Volt rá ígéret, hogy a keretet megemelik és talán újra kinyitják majd, vélhetően a jelenleg beérkezett pályázatok feldolgozása után. Ennek azonban nincs híre.
 
 
termelés „támogatása” eközben jelenleg Európában nálunk a legmagasabb háztartási méretben. A szaldó elszámolással ugyanis az éves megtermelt energia teljes egészében rezsi megtakarításra fordítható, ami 39-49 Ft/kWh.
 
 
 

 

 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.