Naperőmű létesítése, tervezése és hazai szabályai

A Nap Labor Kft. természetesen áll rendelkezésére akkor is, ha naperőművet szeretne létesíteni. Cégünk a tervezéstől kezdve a pályázat szakmai összeállításán keresztül az üzembe helyezésig vállalja a mérnöki feladatokat. Erőművi méretben általában csak tervezést, engedélyeztetést, csatlakoztatást vállalunk. Ez általában a beruházói igényeknek is jobban megfelel, mert a beszállítókat, kivitelezőket érdemes közvetlenül megversenyeztetni, ahol mi, a tervezők csak tanácsadói szerepet kapunk. Így elkerülhető, hogy egy tervező csak azért tervezzen egy adott márkával vagy műszaki megoldással, mert oda van jó szállítói kapcsolata. Mi inkább igyekszünk minden tervezői megoldásban a beruházó számára legjobb ár/érték arányú megoldást alkalmazni. 
Az ország területén már sok olyan naperőmű működik, amit mi terveztünk. Jelenleg is több különböző erőmű tervezésében veszünk részt, különböző készenléti fázisokban. Az általunk tervezett, már megépült naperőművek közül néhányról több fotót is talál a Nap Labor Facebook oldalán, a fotóalbumok között!
 
                                                                                                                                                            Bojt 500kW Naperőmű (Fotó: Bojt Solar)
 
Hazánkban a hatályos jogszabályok az alábbi határértékek szerint szabályozzák a kiserőműveket: 
 
Az 50kW névleges teljesítmény alatti a háztartási méretű kiserőmű. A lakossági és kisvállalkozói menüpontban ilyen kiserőműveket ajánlunk. Ehhez nem kell építési engedély, csak a hálózati csatlakozás kötött engedélyhez. Ezen rendszerek olyan helyekre jók, ahol a meglévő éves fogyasztás és a kiserőmű termelése hasonló méretű. Az áramkereskedő köteles éves szaldó elszámolást alkalmazni a fenti menüpontokban leirt módon.
 
A következő határérték az 500kW névleges teljesítmény, amelyhez a Kormányhivatal Mérésügyi és Biztonsági Hatóság építési engedélye kell és engedély kell a közhálózatra csatlakozáshoz is. Egy 500kW-os teljesítményű, fixen álló panelekből épített kiserőműhöz legalább 1,3 ha terület kell. Kulcsrakész költsége 250-270 Ft/watt között van és több, mint évi 700 MWh termelés érhető el.
 
További segítséget egy 500 kW-os kiserőmű gazdaságossági számításához itt talál:
 
A megtermelt áramot legjobb helyben elfogyasztani, ha van már csatlakozási pont és elég nagy fogyasztás (gyárak, üzemek, ipari létesítmények, kórházak). A szaldó elszámolás azonban itt már nem alkalmazható, tehát a közhálózat nem használható „akkumulátorként” a túltermelés későbbi elfogyasztásáig. Egyes áramkereskedők vállalják a túltermelés beszámítását, de ez egyedi alku kérdése.
 
A termelt áramot eladni is lehet, a megújulókra érvényes kötelező átvételi (METÁR/KÁT) rendszerben. Szabadföldi, értékesítésre termelő kiserőmű esetében ez a megoldás. A KÁT áraknak köszönhetően egy ilyen erőmű kb. 8 év alatt megtérülhet és utána még legalább 20 évig termeli az áramot! Különösebb karbantartást nem igényel.
Az aktuális információkat és KÁT árakat az Energia Hivatal alábbi oldalán találja: MEKH megújuló támogatási rendszer tájékoztató

A KÁT lehetőség időszakát a MEKH határozza meg, megtérülési alapon. Egy átlagos erőmű, pályázati vagy állami támogatás nélkül, 2017. év végéig hiánytalanul beadott kérelmek esetében 20 év, 2018. január 1-től beadott kérelmek esetében pedig 17 év 4 hónap KÁT időszakra számolhat. Fontos, hogy a hiánytalan kérelem benyújtásához szükséges a jóváhagyott (!) hálózati csatlakozási terv!

KÁT/METÁR igényt 2017 nyarától már csak elektronikusan lehet beatni a MEKH honlapján.


                                                                                                                                                                                                                Szigetbecse Naprőmű inverter gyűjtői (Fotó: T.P.)

Ha telket keres egy ilyen, 500kW csatlakozási teljesítményű napelemes kiserőműhöz, akkor a következőkre érdemes figyelni:

  • Legyen művelésből kivett terület, vagy olyan, amelyet egyszerűen ki lehet vonni. A kivonás egyébként 2018. január 2-től egyszerű és ingyenes. Olvassa el erről szóló blogunkat is itt!
  • Az építés ne ütközzön helyi rendezési tervbe.
  • A telek ne legyen természetvédelmi vagy tájvédelmi oltalom alatt. A NATURA 2000 védettsége alá eső helyrajzi számok megtalálhatóak a jogszabály mellékletében, ide kattintva. A természetvédelmi és ökológiai védettségű területekről térképes információt kaphat a Természetvédelmi Információs Rendszerből is.
  • 500kW-hoz legalább 1,2ha terület kell, de jobb a 1,5ha. Ha a telken átmegy a távvezeték, akkor annak biztonsági sávján kívül legyen ekkora. Sík, árnyékmentes, vízszintes, vagy enyhén déli irányba lejtő terület legyen.
  • Olyan terület legyen, ahol belátható távolságra (legfeljebb pár száz méter) van középfeszültségű közhálózati csatlakozás. A csatlakozási pontig vezetéket kell majd állítani (légvezeték vagy földkábel), amihez az útba eső tulajdonosok hozzájárulása szükséges. Kizárólag középfeszültségű (20kV) távvezeték a jó - a házainkhoz vezető kisfeszültségű hálózatra nem lehet csatlakozni. Hazánkban az alábbi képen látható középfeszültségű vezeték oszloptípusok a jellemzőek:

Középfeszültségű távvezetékek
Éves napsütéses órák tekintetében általában legfeljebb 10% körüli eltérés tapasztalható az ország egyes pontjai között. Mivel az Északi hegység nagy része amúgyis alkalmatlan naperőmű telepítésére, ezért elmondhatjuk, hogy az ország nagy része kiválóan alkalmas naperőművek telepítésére. Lokális viszonyok a földrajzi különbséget simán ledolgozhatják. Például a Dunántúl egy része a Balatonnak köszönhetően ugyanazokat az értékeket produkálja, mint az Alföldi tájak. Alább az OMSZ térképe az éves napfénytartamról. Jól látható, hogy Somogy megye nagy része hasonló teljesítményre képes, mint az Alföldi régió. Vannak továbbá az Észak-Alföld területén olyan részek, amelyek az Északi Középhegységhez hasonlóan rossz adattal bírnak. Tehát „bármi áron” nem érdemes az Alföldön keresgélni. Egy jól megközelíthető, olcsón megvehető, művelésre alkalmatlan terület az ország nagy részén gazdaságosabb tud lenni, mint például egy eldugott alföldi szántóföld, amit még milliókért ki is kell vonni termelésből.

Az évi átlagos napfénytartam (óra) Magyarországon az 1971-2000 közötti időszak alapján (forrás: www.met.hu)

 

Ha megvan a kiszemelt telek, akkor igénybejelentést kell beadjunk a területen hálózati engedélyes társasághoz (ELMÜ/ÉMÁSZ, E.ON, DÁMÁSZ). Az erre kapott válasz alapján tudjuk megmondani, hogy van-e értelme az adott területen naperőművet építeni. Az igénybejelentés 2017. január 1.-től díjköteles, a beadáskor 138.000,- Ft-ot kell befizetni. Mivel egy esetleges kedvezőtlen válasz esetén ez kidobott pénz, ezért javasoljuk, hogy már az igénybejelentés beküldése előtt konzultáljanak velünk! Cégünk szakemberei segítenek abban, hogy a kiszemelt hálózati csatlakozási pont alkalmas lehet-e az erőmű csatlakoztatására, illetve előzetesen egyeztetni is tudunk majd az elosztói engedélyesekkel!

A MANAP Iparági Egyesületünk kérésére az E.ON és a DÉMÁSZ is közzétett egy-egy térképet, hogy melyik településen mekkora kapacitás érhető el jelenleg. Ígérik, hogy frissíteni fogják. Sajnos sok a piros terület, ahol szinte semmi nem fér már el, de ez a 2016 végén beadott rengeteg igény miatt van. Reméljük, hogy pár hónap alatt "kizöldül" ez a térkép. Innen letölthetők:

Szabad kapacitás az E.ON területén

Zárolt területek DÉMÁSZ területen

500kW és afeletti beépített teljesítményű kiserőműhöz már MEKH összevont kiserőművi engedély is kell, 50MW felett pedig erőművi szabályok érvényesek. A KÁT is csak 500kW-ig vehető igénybe, afölött 2017-től METÁR rendszer van, ami egy bonyolultabb, piaci értékesítés + prémium támogatás alapú rendszer. 

Az általunk tervezett, már megépült naperőművek közül néhányról több fotót is talál a Nap Labor Facebook oldalán, a fotóalbumok között!

                                                                                                                                                            Balatonendréd 1. naperőmű (Fotó: Sz.J.)
 

Hazánkban a gyenge hálózati rendszer és a villamos energiatárolás teljes hiánya miatt egyelőre a pályázati rendszer sem támogatja az 500kW feletti naperőművek létesítését. A kötelező átvétel hatálya alá is sokkal könyebb bekerülni és az engedélyezés lényegesen egyszerűbb. Vissza nem térítendő pályázati támogatás évek óta nincs. Pályázati támogatás véleményünk szerint nem is várható, de nem is szükséges. Ezek a naperőművek támogatás nélkül megtértülnek kb. 8 év alatt, ami energetikai beruházásban példátlan gyors! 

A helyben fogyasztás támogatása érdekében 2016. január 1. óta már építési engedély sem kell azokra az 500kW alatti kiserőművekre, amelyek nem táplálnak be a villamos hálózatba! Ilyen, fogyasztásra termelő naperőmű elférhet nagyobb üzemcsarnokok, kórházak tetején is!

                                                                                                                    Bugát Pál Kórház 200kW naperőműve (Fotó: T.P.)
 
Kérdéseivel bátran keressen meg minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségen! Olvassa el a szomszédos erőművekről vagy az 500kW-os erőművek létesítéséről és gazdaságosságáról szóló blogjainkat is!
 
napelemes kiserőmű
                                                                                                                                                                                                                                                        Darvas 500kW naperőmű (Fotó: T.P.)