Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

Ügymenet lépésről lépésre, lakossági (családi házas) napelemes kiserőmű esetén

 
1. Igényfelmérés, előzetes egyeztetés
 
A végleges árajánlat minél hamarabb történő megközelítése érdekében lehetőség szerint a következő adatokat juttassák el részünkre:
 
 • A Kapcsolat menüpontban kitöltött kérdőív.
 • Pontos címmegjelölés. Nagy segítség a Google Térkép alkalmazás segítségével megadni a pontos koordinátákat, amit a térképet felnagyítva pontosan a házára kattintva a bal felső sarokban az alkalmazás kiír.
 • Minél több fotó az épület rendelkezésre álló tetőfelületeiről, belátható távolságból.
 • Ha létezik: tervrajzok, tetőrajzok, kiviteli tervek az adott épületről.
 • Éves elszámoló villanyszámla minden oldala beszkennelve, vagy fotózva.
 • Rendelkezésre álló teljesítmény a villanyóránál, azaz a fő kismegszakítók Amper értéke (pl. 3 x 16A, 1x32A, stb.). Ehhez segítséget talál alább a 3. pontban!
Fentiek alapján pontos ajánlatot tudunk küldeni! Az ajánlatadási folyamat az automata árkalkulátorunk kitöltésével és a "Pontosítást kérek" gombra kattintással kezdeményezhető! 
 
2. Megrendelés
 
Az előzetesen megküldött árajánlatok közül az ön számára tetsző ajánlat elfogadását kérjük, írásban jelezze felénk! Az árajánlatban lévő napelemek és inverterek lefoglalását, valamint az ár véglegesítését a megrendelés esetén elküldött, majd ön által elfogadott szállítási szerződés és 10% előleg megérkezését követően tudjuk megtenni.
 
Áraink „kulcsrakész” csomagárak, tehát tartalmazzák a tervezést, az áramszolgáltatói engedélyeztetés összes szükséges dokumentációját, a napelemes rendszerhez szükséges tartószerkezet és villamos segédanyagok árát, napelemeket, invertert, szállítást, kivitelezést. 
 
3. A közhálózati csatlakozás engedélyeztetésének lépései
 
A szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat cégünk a rendszer áráért előállítja Önnek.
 
A pontos kitöltéshez már biztosan kell tudjuk a villanyóránál rendelkezésre álló teljesítményt. Ez általában a fő kismegszakítók Amper értéke (pl. 3x16A vagy 1x32A, stb.), de biztosat csak a Hálózati Csatlakozási Szerződésből lehet tudni. A fő kismegszakítók értéke a biztosítékról leolvasható. Ha le van kopva, akkor segítséget nyújthat a kapcsoló színe is:

Barna

Zöld

Narancs

Piros

Arany

Szürke

Kék

Sárga

Bíbor

Fekete

Fehér

4 A 

6 A 

8 A    

10 A

13 A

16 A

20 A

25 A

32 A

40 A

50 A

 
Az engedélyeztetés folyamata a magyarországi 4 áramszolgáltató (ELMŰ, ÉMÁSZ, E.ON, EDF-DÉMÁSZ)  esetén hasonló lépésekből áll, azonban a formanyomtatványok és beadandó dokumentumok részben eltérőek. Attól függően, hogy ön az ország melyik részében lakik, mindig az önhöz tartozó területi illetékes elosztói engedélyes felé kell, hogy megtörténjen az engedélyeztetés folyamata – függetlenül attól, hogy ki az áram kereskedője, azaz kitől veszi az áramot. 
A napelemes rendszer csak minden napszakban működő (általában A1-es tarifájú) villanyórán keresztül köthető a hálózatra. A vezérelt (B tarifa, „éjszakai”), Geo és H tarifás órákon keresztül nincs lehetőség a napelemes rendszer betermelésére.
 
Egy felhasználási helyen (helyrajzi számon) csak egy mérőórán keresztül történhet oda-vissza mérőórás elszámolás. A többi mérőórán mért fogyasztást nem lehet beszámíttatni a napelemes rendszer esetleges túltermelése esetén.
 
A lépések minden szolgáltatónál azonosak:
 
1. Igénybejelentés. A szükséges dokumentumot elkészítjük Önnek, amit különböző mellékletekkel kell elpostázni a szolgáltató felé. Erre 30 napon belül válaszolnak egy tájékoztató levéllel. Ha az óracsere nem ingyenes (azaz 3x16A felett), akkor ennek költségét is a tájékoztatóban közlik (általában 100 eFt körüli összeg). 3x16A vagy 1x32A határig, illetve E.On területen bármely háztartási méret esetén az óracsere is ingyenes. 
2. Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása. A dokumentációs csomagot összeállítjuk Önnek és az 1. pontban kapott tájékoztató válasz elfogadásával együtt kell elküldeni a szolgáltató felé. Erre szintén 30 napon belül küldenek jóváhagyást.
3. A telepítést követően a készre jelentéssel lehet igényelni a villanyóra cseréjét ad-vesz mérőre. Ez már 1-2 héten belül megtörténik. A mérőcsere során az elosztói engedélyes (E.On, ELMÜ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ) ellenőrizheti a plombák épségét és a mérőhely műszaki megfelelőségét, hogy ne következhessen be közvetlen életveszély. Amennyiben az elosztói engedélyes  a helyszíni szemle során megállapítja, hogy a mérőhely nem megfelelő, életveszélyes állapotú, a feltárt hibákról tételes hibajegyzéket adnak át. Ebben az esetben utólag a mérőhely korszerűsítése szükséges, amit regisztrált villanyszerelővel el kell végeztetni. Ez a napelemes rendszer beüzemelésétől független, a korszerűsítést bármely okból történő felülvizsgálat, időszakos mérőcsere alkalmával előírhatják. Érdemes előre tájékozódni, hogy a mérőhely megfelel-e a jelenlegi előírásoknak! Ha nem, akkor előbb-utóbb amúgy is cserélni kell, legkésőbb akkor, amikor a villanyóra hitelesítési ideje lejár, vagy digitálisra cserélik. A mérőhely szabványosra cserélését - szükség szerint - javasoljuk helyi, regisztrált villanyszerelő szakemberrel, előre elkészíttetni!
 
Példaként felsoroljuk, hogy az E.On tájékoztatója szerint mely esetekben vehető biztosra, hogy a mérőhely átalakítása szükséges:
 • egyetlen felhasználási hely esetén a mérőszekrény az épületen belül található,
 • fa mérőszekrény állékonysága, zárhatósága, lángmentesítettsége nem megfelelő,
 • betápláló fővezeték védőcső belső átmérője nem éri el a 36 mm-t,
 • méretlen fővezeték keresztmetszete nem éri el a 16 mm2 -t,
 • mért fővezeték keresztmetszete nem éri el a 6 mm2 -t,
 • fogyasztásmérő szekrényben kevesebb, mint 50 mm szabad hely van a készülékektől, szerelőtábláktól minden irányban.
Ugyancsak biztosítani kell az ad-vesz mérő külső kezelhetőségét. Ez a legtöbb szabványos mérőhely esetében egy egyszerű ajtócserével megoldható.
 
A telepítés után az elszámolás tekintetében azonnal éves szaldó elszámolást kell kérni és kérni kell a havi részszámla mennyiségének 0 kWh-ra történő beállítását is!
 
Ez azt fogja jelenteni, hogy nem fog havi szinten áramszámlát kapni, hanem csak egy évben egyszer, a termelést és fogyasztást összevezető, éves elszámoló számlát.
A villanyóra díját (kb. 200,- Ft/hó) ezután is fizetni kell, ezt 6 havonta számlázzák majd.
 
4. A telepítés menete
 
napelem-telepítés
Napelemes rendszerét tulajdonképpen bármikor telepíthetjük, de bekapcsolni csak a hálózati engedélyes jóváhagyása után lehetséges. A helyben nem elfogyasztott áramot az ad-vesz mérő felszereléséig nem képes mérni a jelenlegi villanyóra. Sőt, a digitális villanyórák egy része az átállítás előtt a visszatáplálást is fogyasztásnak méri!
 
A telepítés családi házak esetében 1-2 nap, amire száraz, fagymentes időjárásban bármikor sor kerülhet. Nem jár sokkal nagyobb fúrás-faragással, mint mondjuk egy kábeltévé bevezetése. A legideálisabb elrendezést a helyszínen egyeztetjük megrendelőinkkel.
 
 
 
FIGYELEM!
Napelemes rendszerek házilag? A napelemes rendszerek DC vezetékében akár 1000V egyenáram is folyhat minden olyan esetben, amikor a paneleket elegendő fény éri! Megtervezése, telepítése gondos, körültekintő, alapos munkát és nagy hozzáértést igényel. Soha ne próbáljon napelemes rendszert saját maga kiépíteni, azt mindig bízza hozzáértő, hálózati regisztrációval is rendelkező szakemberre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.