Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

Tények és tévhitek a napelemes áramtermelésről 

 

1. kérdés: igaz-e, hogy a napelemek drágák, a napelemes rendszerek soha nem térülnek meg?

2. kérdés: igaz-e, hogy a háztartási méretű kiserőművek által termelt áramot az áramszolgáltatók nem vagy csak nagyon olcsón veszik vissza?

3. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek előállítása több energiával jár, mint amennyit megtermelnek?

4. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemes áramtermelés drágább, mint a "klasszikus", nem megújuló alapú áramtermelési módok?

5. kérdés: Igaz-e, hogy jobb kivárni, mert a napelemes áramtermelés új, kialakulóban lévő technológia?

6. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek, pedig nálunk sokszor borongós az időjárás?

7. kérdés: Igaz, hogy a háztartási méretű napelemek 2013 január óta építési engedély kötelesek?

 

napelem panel nagykereskedelmi árak
 
1. kérdés: igaz-e, hogy a napelemek drágák, a napelemes rendszerek soha nem térülnek meg?
 
Ez olyannyira nem igaz, hogy ma az egyik legjobb befektetés napelemet vásárolni! A napelemes rendszerek ára 2010 és 2012 között 50%-kal csökkent. Ennek az árzuhanásnak a legfontosabb indokai az olcsó, dömpingszerűen érkező kínai napelemek megjelenése, a német napelem piac beszűkülése és a gyártási technológiák jelentős fejlődése, automatizálása voltak.
 
 
 
 
 
Egy átlagos napelemes áramtermelő rendszer már 340-450 Ft/W áron kompletten megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy például 1,5 millió forintból (3,4 kW-os rendszerrel) egy olyan ház teljes éves villamos energiaigényét ki lehet váltani napelemes termeléssel, amelyik évente 4000 kWh áramot fogyaszt, azaz közel évi 190.000,- Ft villanyszámlát fizet. Ez évi 12,6% kamattal egyenértékű hozam!
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az utóbbi 12 évben az áram ára évente átlagosan 10%-kal drágult, akkor könnyen kiszámolható, hogy ma a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás!.
 
 
2. kérdés: igaz-e, hogy a háztartási méretű kiserőművek által termelt áramot az áramszolgáltatók nem vagy csak nagyon olcsón veszik vissza?
 
Ez sem igaz. A napelemes áramtermelés szabályait a Villamos Energia Törvény határozza meg. A törvény szerint 50 kW alatti teljesítményű, hálózatra kötött rendszer háztartási méretű kiserőműnek minősül, amelyet meglevő fogyasztási helyen a szolgáltató köteles felengedni a közhálózatra.
A törvény arra is kötelezi a szolgáltatót, hogy oda-vissza mérő villanyórával mérjék a termelést és a fogyasztást, amit éves szinten összevezessenek (u.n. szaldó elszámolás). Tehát amíg a ház egy év alatt összesen ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, addig senki nem fizet senkinek. Azaz a szolgáltató ingyenes "akkumulátorként" működik. Ez jelenleg a legjobb kihasználási módja a napelemes áramtermelésnek, hiszen a teljes aktuális villanyszámlát megspórolhatjuk vele, jelenleg bruttó 38-49 Ft/kWh összeget (A1 normál tarifa).
Amennyiben a rendszerünk egy év alatt többet termel, mint amit fogyasztunk, akkor a túltermelést kiszámlázhatjuk az áramszolgáltató kereskedőnek. Ekkor azonban csak a helyi áramdíjat köteles kifizetni, ami 16-20 Ft/kWh körüli összeg. 
Ebből következik, hogy háztartási méretű kiserőművünket legjobb akkorára tervezni, amekkora az éves fogyasztásunk kielégítésére elegendő. Az ilyen kiserőművek könnyen, általában 1-2 hónap alatt csatlakoztathatóak a hálózatra és hamar megtérülnek.
 
 
Hanwha SolarOne
3. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek előállítása több energiával jár, mint amennyit megtermelnek?

Ez legfeljebb az 1970-es években lehetett igaz, amikor a napelem gyártás még gyerekcipőben járt. A mai modern technológia mellett a napelemes rendszerek 1,5-2,5 év alatt "visszafizetik" a gyártásukra fordított energiát és ezt követően még legalább 25 évig termelik az energiát.


                       
 
4. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemes áramtermelés drágább, mint a "klasszikus", nem megújuló alapú áramtermelési módok?
 
A napenergia 2010 óta már olcsóbb áramtermelési mód, mint a nukleáris energia. Azóta a panelek ára felére csökkent, amint azt az 1. tévhitnél leírtuk. Eközben a fosszilis források egyre drágábban érhetők el.
A GlobalData (store.globaldata.com) elemzői szerint a napenergia felhasználás az Egyesült Államokban és Kínában már 2015-től olcsóbb a fosszilis áramtermelésnél is. 2017-re a legtöbb országban elérjük ezt a szintet.
Ha ehhez még hozzávesszük a fosszilis és nukleáris energiaterelés környezet romboló képességét, akkor a napelemek már régen kisebb terhet jelentenek a nem megújuló vetélytársaknál.
 
 
5. kérdés: Igaz-e, hogy jobb kivárni, mert a napelemes áramtermelés új, kialakulóban lévő technológia?
 
Közel sem igaz! Az első, mai napelemekhez hasonlatos panelt egy New Yorkban élő villanyszerelő, Charles Edgar Fritts építette meg 1883-ban. Ez a szelénből készült napelem már a mai szilícium napelemekhez volt hasonló. A napelemek fejlődésében ezután a félvezetők felfedezése és alkalmazása hozta meg az áttörést: 1954-re (Pearson, Fuller és Chapin) építették meg az első, ma is használatos típust a NASA részére. Civil kereskedelmi forgalomba 1971-ben kerültek ki először panelek. 
Látható, hogy ez egy 150 éves technológia, azaz újnak semmiképpen nem mondható. Az első mai technológiájú napelem is elkészült már 60 éve. Érdemes elgondolkozni azon is, hogy 1958-ban már 14% hatásfokú szilícium alapú napelemek készültek (a Vanguard I. műhold 5 mW-os adójának energiaellátására). Az elmúlt 53 év "viharosnak” nem nevezhető fejlődésének eredményeképpen ma széles körben elterjedve 16-18%-os hatásfokú panelek vannak. Magasabb hatásfok csak drágább, komplexebb technológiával van jelen a piacon.
 
 
6. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek, pedig nálunk sokszor borongós az időjárás?
 
A napelem (angolul solar panel) valójában fényelem vagy fotovoltaikus elem, azaz bármilyen megvilágítás hatására áramot termel. Igaz, hogy a legtöbbet tiszta napsütésben termelik, de egy átlagos felhős napon is megtermelik akár az 40%-át is a derült napi termelésüknek. Nem véletlen, hogy a napelemek olyan országokban is nagyon elterjedtek, ahol 30-40%-kal kevesebb a globális sugárzás, mint nálunk - Németországban és Skandináviában például.
Mindemellett nincs igazán jelentősége, hogy a napelemek milyen időben mennyit termelnek. A tervező szakembereknek ugyanis meglepően pontos módszereik vannak az adott földrajzi koordinátára vonatkozó éves termelés számítására, amivel a rendszerrel elérhető éves hozam előre megbecsülhető.
 
 
7. kérdés: Igaz, hogy a háztartási méretű napelemek 2013 január óta építési engedély kötelesek?
 
Nem igaz! A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit szintén a Villamos Energia Törvény (VET) szabályozza. Ez a törvény a napelemes áramtermelő rendszerek építési engedélyeztetési jogkörét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) rendeli. 
2012 év végén egy jogharmonizációs lépéssel (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) a napelemeket ki is vették az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályból (OTÉK). Sokan az OTÉK változását értelmezték úgy, hogy emiatt a napelem már nem tartozik az engedély nélkül építhető körbe. A Belügyminisztérium a MANAP Iparági Egyesület részére megküldött hivatalos, írásbeli tájékoztatása alapján ez azonban csak azért került ki az OTÉK-ból, mert ezt a VET szabályozza.
 
A VET szerint az 50kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély. 50 kW névleges teljesítmény fölött szükséges a MKEH építési engedélye.
Természetesen abban az esetben, ha a napelemes rendszerek telepítése miatt változtatni kell az épület statikai tartószerkezetén vagy az épület például műemlék vagy műemléki jellegű területen fekszik, akkor szükséges a megfelelő engedély beszerzése. Nem a napelem miatt, hanem az épület statikájának, vagy képének változása miatt. Ez a szabály azonban nem új, korábban is így volt.
Tehát 50 kW-nál kevesebb napelem felszerelése például egy statikailag megfelelő, nem műemléki oltalom alatt álló épületre továbbra sem engedély köteles.
 
 
 

 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!