Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

FŰTÉS, MELEGVIZ NAPENERGIÁVAL – NAPKOLLEKTOR ÉS ELEKTROMOS KAZÁN

Villamos kazán vagy napkollektor?
Fűtésre és melegvíz készítésre kétféle lehetőség van napenergiával. Az egyik a napkollektor, a másik a villamos kazán és napelem kombinációja.
 
polikristályos napelemek vákuumcsöves napkollektorok
Fontos tudni, hogy amíg a napelem elektromos áramot termel, addig a napkollektorok meleg vizet állítanak elő. A nap által felmelegített forró víz egy úgynevezett hőcserélő berendezés segítségével képes használati meleg vizet (csapvíz, fürdővíz) előállítani, fűtési rendszert vagy akár úszómedence vizet melegíteni.
 
A napkollektorok kiváló megoldást jelentenek a használati melegvíz előállítására. Fűtés napkollektorral azonban véleményünk szerint nem szerencsés megoldás. Amennyiben ugyanis a kollektorok számát a fűtés igényeihez méretezzük, akkor a fűtési szezonon kívül - tehát az év igazán napos felében - a napkollektoraink többsége feleslegesen termeli a hőt. A nyári hő eltárolása nagy, jól szigetelt tárolókban megoldható ugyan, de gazdaságtalanul drága. Kivétel lehet az a vezetékes gáz nélküli háztartás, ahol tavasztól őszig pl. külső úszómedence üzemel - itt a napkollektorok nyáron a medence fűtését tudják ellátni. Megoldás lehet még a kollektorok egy részének takarása a nyári hónapokban, ekkor azonban az év felében egyáltalán nem használja a beruházásának egy részét.
 
Gáz helyett villamos fűtés?
 
Ma még nincs olyan villamos fűtésrendszer, amely kipróbált, bizonyított módon gazdaságosabb a vezetékes gáz alapú fűtésnél. Cégünk számos energetikai és gazdaságossági számítást végzett már ebben a témakörben. Az elektromos kazánok, infrapanelek mind drágábban (2,5-szeres áron!) állítják elő a hőt a vezetékes gázhoz képest. Az egyetlen olyan fűtésrendszer, ami már rövidtávon is gazdaságosabb a vezetékes gáz alapúaknál, az a fa és vegyes tüzelés - ez viszont többnyire erősen kormolja a levegőnket. Ahol nincs lehetőség vezetékes gázra, ott a faelgázosító kazánok jelenthetnek viszonylag tiszta és gazdaságos megoldást. Hosszabb távon (8-10 év megtérüléssel), jól szigetelt épületeknél a geotermikus rendszerek (föld vagy levegő kollektorok, inverteres klímák) is ajánlhatóak.
 
A használati melegvízre pedig érdemes napkollektort vásárolni.
 
Napkollektoros rendszerek forgalmazói, kivitelezői
 
Mint említettük, a napelem és a napkollektor két teljesen különböző célú napenergia hasznosító eszköz. A napelem áramot termel, a napkollektor pedig meleg vizet.
 
A fent leírtak alapján a napkollektort használati meleg víz előállításra ajánljuk. A piacon rengeteg ajánlatot lehet találni napkollektorokra. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy gyenge minőségű napkollektor hamar nagyon drága beruházássá válhat egy esetleges meghibásodás vagy akár egy nagyobb jégeső után. A napkollektoros rendszerek bonyolult gépészeti megoldások, hasonlóan, mint egy fűtés rendszer. Álljon itt néhány általunk is megbízhatónak tartott hazai vállalkozás, akik napkollektoros rendszerének beszerzésében, kivitelezésében segíthetnek:
 
 

Cégünk napkollektoros rendszerekkel nem foglalkozik, mi kizárólag áramtermelő napelemes rendszereket forgalmazunk, tervezünk és kivitelezünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!