Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

 

Hibrid vagy teljesen villamos autó? Megéri? Ez itt a kérdés!

 
Sajnos az elején le kell szögezni, hogy mindaddig, amíg ezek az autók sokkal drágábbak, mint a hagyományos megfelelőjük, addig a vásárlók többségét nehéz lesz környezettudatos autózásra bírni.
 
Különösen igaz ez a hibrid autókra. Ma egy modern dízel motorral szerelt középkategóriájú autó legrosszabb esetben is 5-6 l gázolajjal elgurul 100km-t. Ha a hibrid megfelelőjét sokat használjuk városon kívül is, akkor a fogyasztása ugyanannyi. Ha elég sokat használjuk dugóban is, akkor a tesztek alapján akár 4 l/100km körüli átlagos fogyasztás érhető el. Viszont az ára legalább 2,5 millió forinttal magasabb. Az árkülönbségből több, mint 7000l gázolajt vehetünk, ami a fogyasztás különbséget akár 700.000 km-re (!!) fedezi. És még nem beszéltünk arról, hogy két motor rendszer dupla hibalehetőség és az akkumulátor csere is pénzbe kerül.
 
                                             
 
Kicsit más a helyzet a teljesen elektromos autókkal. Ha ezeket az autókat csak városi forgalomban, maximum napi 100-200km megtételére használjuk és veszünk hozzá napelemes áramtermelő rendszert, akkor akár meg is érheti. Persze ehhez az kell, hogy elfogadjuk: ezek az e-autók az elfogadható árkategóriában, a mai technológiával csak városi autók lehetnek. Egyszerre vágyni gyors, dinamikus, hosszú utakra alkalmas és nulla költségű, de megfizethető árú elektromos autóra ma még álom. (Kicsit olyan, mint amikor egy bio joghurttól elvárjuk, hogy krémes legyen, édes legyen, sokáig eltartható legyen, de azért ne legyen benni semmi a bio tejen és a joghurt kultúrán kívül.)
 
Jó hír, hogy 2016 októberétől elérhető egy pályázati támogatás, ami akár 1,5 millió forinttal is csökkenti az elektormos autók árát. Ezzel egy közepes méretű e-autó és egy 1,7kW-os napelemes rendszer együtt kb. 6,5 millió forint. Ez mondjuk 2,5 millió forinttal több, mintha ugyanekkora hagyományos autót vennénk. Az árkülönbségből itt is 7000 l gázolaj vehető. Viszont az e-autó így (évi kb. 20.000km-ig) ingyen üzemanyaggal jár. Az árkülönbség 120.000 km-re elég, azaz nagyságrendileg 6 év alatt meg is térülhet. És mellé az öröm, hogy nem kell többé benzinkútra járni, áremelkedéstől tartani. A teljesen e-autók meglehetősen egyszerű műszaki szerkezetek - sokkal kevesebb a hibalehetőség, mint egy hagyományos autónál. És itt már érv lehet a környezettudatosság is.
 
 
Cégünk tárgyalást folytat több e-autót gyártó márkaképviselettel is egy közös akció lehetőségéről. Reméljük, hamarosan ezzel is jelentkezhetünk!
 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!