Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Vége az 500kW-os kiserőművek tiszavirágzásának?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Bezárja a Kormány a kaput az 500kW alatti kiserőművek számára. Új átvételi támogatási kérelmet már csak 3 napig lehet beadni. Hogy utána mi lesz, senki nem tudja.

Szombaton (bár munkanap volt, de sokan nem dolgoztak, ez sem lehetett véletlen) lépett hatályba a Kormány előző napon hozott határozata.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet 2018. április 21-én hatályba lépett 18. § (7) bekezdése alapján kötelező átvételre (METÁR KÁT) irányuló kérelem 2018. április 26. éjfélig nyújtható be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz.

A rendelkezés a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló 299/2017. (X. 17.) Korm. rendelet módosításáról szóló 81/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet hatálybalépését (ami 2018. április 21.) követő 5. napban határozta meg a benyújtás határidejét.

A szabályok szerint támogatást csak HIÁNYTALAN támogatási kérelemmel lehet kérni. A beadás sorrendjét tehát csak a hiánypótlások beérkezését követően lehet majd meghatározni. Az idei keret már az eddig beadott kérelmekkel is elfogyhat, ha mindenki beadja a hiánypótlását. A hiánypótlásra a Hivatal tájékoztatása szerint 30 nap határidő lesz, ami NEM hosszabbítható.

A hiánytalan kérelem része kell legyen a jóváhagyott csatlakozási terv. Akinek nincs még kész csatlakozási dokumentációja az szinte biztosan nem fog megfelelni ennek a kritériumnak. Aki jelenleg csak az igénybejelentés fázisában van, annak szinte biztosan semmi esélye sincs.

Azaz az éppen futó, különböző fázisban levő projektek nagy többsége mind elúszhat. Hogy a 10 évre meghatározott, az EU-val is egyeztetett KÁT/METÁR keretnek mi lesz a sorsa, arra csak tippjeink vannak. Gondolom ez is kiderül hamarosan...

FRISSÍTÉS 2018.04.28.
Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy csak azért zárták be a kaput, hogy kedvezőbb feltételekkel újranyissák. Majd hozzátette, hogy ennek érdekében érdemes már most egyeztetni az Agrár Kamarával. Ebből sejthető, hogy a kapuzárás oka valóban a félelem volt, hogy több évre elfogy a KÁT keret még azelőtt, hogy a földműveseknek hónapok óta beharangozott támogatási rendszer elindulhatna. Eszerint a jövőben már csak kamarai tag földművesek fognak 500kW alatti kiserőműre KÁT-ot kapni?

FISSÍTÉS 2018.05.02.
Egy május 2.-án hatályba lépett új rendelet jelentősen szigorította a régi (2016 december 31. előtti) KÁT-os erőművek üzembe helyezési határidejének meghoszabbítását. Eddig 10% KÁT időszak csökkentéssel lehetett hoszabbítani, néhány egyszerű körülmény igazolásával. A 10% megszűnt, viszont már csak érvényes csatlakozási szerződéssel és építési engedéllyel lehet majd hoszabbítani. 

Így fogalmaz az új szabály:

...a megvalósítási határidő a kötelező átvételi időtartam és mennyiség csökkentése nélkül, 3 évvel hosszabbítható meg az alábbi feltételek fennállása esetén:

1) A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítása megtörtént, VAGY
2) Teljesül az alábbi feltételek mindegyike:

a) a beruházás helyszínéül szolgáló terület feletti rendelkezési jog igazolása;
b) a beruházás finanszírozásához szükséges források rendelkezésre állásának igazolása;
c) a hálózati csatlakozási szerződés meglétének igazolása;
d) az elektronikus építési napló megnyitásának igazolása.


(Ajánlom figyelmébe a KÁT/METÁR keretről korábban írt blogomat is, amit IDE kattintva elolvashat.)

Címkék: KÁT METÁR naperőmű
- naperőmű 3467 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:
0

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.