Az EU kereskedelmi igazgatósága március 5-én kelt határozatával 3 kínai napelemgyártó cégnél tárt fel szabálytalanságokat. Ráadásul a minimum ár is nő áprilistól!
Az ET-Solar, a Canadian-Solar és a ReneSola a helyzetük tisztázásáig nem szállíthat majd újabb napelemeket az EU-ba, mert a jelentés szerint különböző módszerekkel megpróbálták kijátszani a minimum ár kötelezettséget. Piaci információk szerint a leggyakoribb módszer, hogy a paneleket ugyan minimum áron hozzák be az Unióba, de később különböző jogcímen visszatérítést fizetnek az európai importőrnek. Ezzel a visszatérítéssel a "zsebükben" az importőrök "akciós" áron értékesítették a paneleket, amely ár alacsonyabb volt, mint amennyiért behozták.
 
A minimum beszállítási árban Kína és az EU azért állapodott meg 2013-ban, hogy csak ezen ár alatt kelljen büntetővámot fizetni az unióba behozott panelekért. A minimumár alatt a büntetővámot pedig azért fizettetik a kínai gyártókkal, mert a gyártók a kínai kormány által fizetett gyártási támogatást tisztességtelenül felhasználva a gyártási ár alatt próbáltak paneleket értékesíteni, amivel számos tisztességes gyártót csődbe vagy csődhelyzetbe sodortak.
 
A minimum árat 2015 április 1-től közel 8%-kal emeli az EU. Ha ehhez még hozzávesszük az igen erős USD árfolyamot, akkor szinte biztos, hogy a kínai napelemek ára 10%-kal drágább lesz áprilistól.
 
Cégünk nem forgalmazza a fenti kínai gyártók paneljeit, ezért a nálunk kapható márkák szállítása természetesen folyamatos. A minimum ár nem érinti az árainkat, de az erősödő dollár miatt elképzelhető, hogy év vége felé már nálunk is drágábbak lesznek a panelek. Ezért - mindekninek, aki napelemes beruházáson gondolkodik - azt javasoljuk, hogy minél előbb kérjen ajánlatot a Kapcsolat menüponton keresztül!