Szerintem inkább hisztériakeltés. Eredetileg pedig jó reklámfogásnak indult. „Rendelje meg napelemes rendszerét 2017. március 31 előtt, hogy elkerülje az új adót!” harsogták a hirdetők.

Sajnos ez mára úgy került be a köztudatba, mintha áprilistól minden napelemre adót kellene majd fizetni. Szerencsére ez nem igaz!

A hír hátterében egy olyan elosztói teljesítmény díj van, amit a nagyobb fogyasztók már nagyon régen fizetnek mindenki helyett. Áprilistól pedig az újonnan létesülő, 4 kW-nál nagyobb, háztartási méretű napelemes rendszerek tulajdonosai is bekerülhetnek ebbe a kőrbe. Ez nem a napelemek adóztatása, hiszen kizárólag a 2017 március 31 után bejelentett, hálózatra betápláló, 4 kW-nál nagyobb és 50 kW-nál kisebb kiserőműveknek kell majd új elemként elosztói teljesítménydíjat fizetnie. A 2017. március 31. előtt bejelentett vagy létesített napelemes rendszerekre nem vonatkozik. Az átlagos fogyasztású családi házaknak továbbra sem kell fizetnie, csak a havi 15-16 ezer forint feletti fogyasztást kiváltó új napelemes rendszerek esetén lesz fizetendő. Az 50 kW-nál nagyobb rendszerek esetében nincs változás. Ez azt jelenti, hogy például naperőművekre nem vonatkozik ez a szabály, a nagy (idősoros) fogyasztók pedig eddig is fizettek elosztói teljesítménydíjat.

Az elosztói teljesítmény díj a 4 kW feletti, új telepítésű, háztartási méretű rendszerekre idén még 0 Ft, azaz a rendelet csak a fizettetés jogi lehetőségét határozta meg. Hogy mi lesz a következő években, azt nem tudjuk. Ma egy nagy ipari fogyasztó egész éves villanyszámlájában kW-onként néhány ezer forintos tételt jelent az elosztói teljesítmény díj. A hivatal ígérete szerint a kiserőművek esetében ez még ennél is sokkal alacsonyabb díj lesz.

Természetesen ettől még ez nem jó hír. Az már évek óta nyilvánvaló, hogy a megújulókat mostohagyermekként kezelik hazánkban. Az pedig, hogy az elosztói díj kiterjesztését nem egy újabb, tágabb villamos fogysztói csoport szenvedi el, hanem a szinte kizárólag napelemes rendszerekből álló HMKE tulajdonosok, az kimondottan diszkriminatív és üzenet értékű lépés. Sokan Paks 2-t vízionálják itt is a háttérben. Én inkább azt látom ebben, hogy a napelemes rendszerek rohamos terjedése az elmúl fél évben átlépte azt a küszöböt, ahol már tényleg nagyon zavarja a villamos elosztókat és kereskedőket. És ez végülis jó hír. A napelemek terjedése ugyanis megállaíthatatlan és végre elérte azt a szintet itthon is, hogy már nem a "gazdagok játékszere", hanem tényleg, komolyan idegesíti az energia lobbit. A jövő végre itthon is, tényleg elkezdőtt!

EKözben kamatmentes hitellel olyan napelemes rendszer telepíthető a családi házakra, amelyik a teljes villanyszámlát lenullázza. A hitel kamatai 10 évre kisebbek, mint a megtakarított villanyszámla. Az évenkénti pár ezer forintos elosztói teljesítménydíj tehát biztosan nem fogja csökkenteni a szédületes tempóban növekvő napelem telepítési kedvet!

Aktuális árainkról a Lakossági akció menüpontban olvashat, a kamatmentes hitelről a Pályázatok menüpontban talál információt.

 

(Jogszabályi háttér: 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól, 16.§)