Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Új napelem adó 2017-ben, vagy csak hisztériakeltés?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Szerintem inkább hisztériakeltés. Eredetileg pedig jó reklámfogásnak indult. „Rendelje meg napelemes rendszerét 2017. március 31 előtt, hogy elkerülje az új adót!” harsogták a hirdetők.

Sajnos ez mára úgy került be a köztudatba, mintha áprilistól minden napelemre adót kellene majd fizetni. Szerencsére ez nem igaz!

A hír hátterében egy olyan elosztói teljesítmény díj van, amit a nagyobb fogyasztók már nagyon régen fizetnek mindenki helyett. Áprilistól pedig az újonnan létesülő, 4 kW-nál nagyobb, háztartási méretű napelemes rendszerek tulajdonosai is bekerülhetnek ebbe a kőrbe. Ez nem a napelemek adóztatása, hiszen kizárólag a 2017 március 31 után bejelentett, hálózatra betápláló, 4 kW-nál nagyobb és 50 kW-nál kisebb kiserőműveknek kell majd új elemként elosztói teljesítménydíjat fizetnie. A 2017. március 31. előtt bejelentett vagy létesített napelemes rendszerekre nem vonatkozik. Az átlagos fogyasztású családi házaknak továbbra sem kell fizetnie, csak a havi 15-16 ezer forint feletti fogyasztást kiváltó új napelemes rendszerek esetén lesz fizetendő. Az 50 kW-nál nagyobb rendszerek esetében nincs változás. Ez azt jelenti, hogy például naperőművekre nem vonatkozik ez a szabály, a nagy (idősoros) fogyasztók pedig eddig is fizettek elosztói teljesítménydíjat.

Az elosztói teljesítmény díj a 4 kW feletti, új telepítésű, háztartási méretű rendszerekre idén még 0 Ft, azaz a rendelet csak a fizettetés jogi lehetőségét határozta meg. Hogy mi lesz a következő években, azt nem tudjuk. Ma egy nagy ipari fogyasztó egész éves villanyszámlájában kW-onként néhány ezer forintos tételt jelent az elosztói teljesítmény díj. A hivatal ígérete szerint a kiserőművek esetében ez még ennél is sokkal alacsonyabb díj lesz.

Természetesen ettől még ez nem jó hír. Az már évek óta nyilvánvaló, hogy a megújulókat mostohagyermekként kezelik hazánkban. Az pedig, hogy az elosztói díj kiterjesztését nem egy újabb, tágabb villamos fogysztói csoport szenvedi el, hanem a szinte kizárólag napelemes rendszerekből álló HMKE tulajdonosok, az kimondottan diszkriminatív és üzenet értékű lépés. Sokan Paks 2-t vízionálják itt is a háttérben. Én inkább azt látom ebben, hogy a napelemes rendszerek rohamos terjedése az elmúl fél évben átlépte azt a küszöböt, ahol már tényleg nagyon zavarja a villamos elosztókat és kereskedőket. És ez végülis jó hír. A napelemek terjedése ugyanis megállaíthatatlan és végre elérte azt a szintet itthon is, hogy már nem a "gazdagok játékszere", hanem tényleg, komolyan idegesíti az energia lobbit. A jövő végre itthon is, tényleg elkezdőtt!

EKözben kamatmentes hitellel olyan napelemes rendszer telepíthető a családi házakra, amelyik a teljes villanyszámlát lenullázza. A hitel kamatai 10 évre kisebbek, mint a megtakarított villanyszámla. Az évenkénti pár ezer forintos elosztói teljesítménydíj tehát biztosan nem fogja csökkenteni a szédületes tempóban növekvő napelem telepítési kedvet!

Aktuális árainkról a Lakossági akció menüpontban olvashat, a kamatmentes hitelről a Pályázatok menüpontban talál információt.

 

(Jogszabályi háttér: 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól, 16.§)

- naperőmű 6587 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.