Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Szerelhető-e napelem azbeszt pala tetőre?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Már 2000 óta tudjuk, hogy az építkezésnél sokáig rutinszerűen használt azbeszt súlyosan rákkeltő. 2005 óta mindennemű felhasználása tilkos! Sajnos ezért az azbeszt tartalmú palatetőre nem szerelhető napelem. Ennek oka, hogy a napelem tartószerkezetének felszereléséhez a pala tetőt meg kellene fúrni, ami elősegítené a rákkeltő azbeszt környezetbe jutását. Ráadásul szinte biztosan eltörik, megsérül a palatető a telepítés során!
 A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) honlapján pontos összefoglaló található az azbeszt tartalmú építőanyagok károsító hatásáról és az ezzel kapcsolatos lehetőségekről. Az anyag világosan fogalmaz az ilyen tetőhéjalással kapcsolatosan is:
"A nem sérült azbeszt pala nem jelent számottevô kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges. Cseréje, bontása esetén a palatáblák törése, vágása, fúrása szigorúan tilos, hiszen kizárólag ily módon kerülhet a levegôbe, veszélyeztetve az emberi egészséget."

Az mno.hu egy erről szóló cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy a kopott, öreg palatető már önmagában is jelentős egészségügyi kockázatot jelent, azaz érdemes mindenképpen lecserélni:

"A veszélyes összetevőt tartalmazó építőanyagok hazai előfordulásáról pontos adatok nincsenek, csak annyit tudunk, hogy Magyarországon összesen 100-200 millió négyzetméternyi tetőt fedtek be azbesztpalával. Ezeket az időjárás és a légszennyező anyagok kikezdik, folyamatosan korrodálódnak: a vizsgálatok szerint a felületi kopás miatt évente négyzetméterenként 3 gramm azbesztrost szabadul föl a palatetőkből. Ez Magyarországon összességében 300-600 tonnányi azbesztet jelent évente. Német mérések szerint ennek körülbelül 20 százaléka a levegőbe kerül, a többit a csapadékvíz lemossa."

Azbeszt mentesítést kizárólag ilyen engedéllyel rendelkező szakcég végezheti. A keletkező veszélyes hulladék kezelése, lerakása is kizárólag szakcég bevonásával történhet, különben jelentős környezeti és egészségi károkat okoz!

A KVVM teljes anyaga itt olvasható: http://www.kvvm.hu/cimg/documents/AZBESZTSZAKMAI.pdf
- napelem 12557 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.