Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Nő a napelem ára a piacon, de nincs komoly baj!

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Áprilistól a korábbi 0,53 €/Wp minimális behozatali árat 0,56 €/Wp-re emelte az EU a kínai gyártású napelemek esetében. A minimum ár azt jelenti, hogy ez alatti behozatali ár esetében büntetővámot kell fizetni, amivel egészen biztosan nem jár jól az importőr. Az intézkedés és az erős dollár minden panel típusnál áremelkedést hozott. Szerencsére nálunk idén több nagy projekt is van, amivel folyamatosan biztosítani tudjuk a kedvező árakat.
 
A minimum ár rendszert az EU nem sokkal az amerikaiak hasonló antidömping rendelkezései után vezette be, annak elkerülésére, hogy a kínai gyártók ne tudják  tönkretenni az európai gyártókat. Számos kínai gyártó ugyanis a kormányuktól kapott gyártói támogatást jogosulatlanul felhasználva a gyártási ár alatti dömping áron szállította a napelemeket, tönkre téve vagy csődhelyzetbe sodorva ezzel szinte az összes nem kínai gyártót.
 
A minimum árat 2014-ben vitték le 0,53-ra, most pedig visszaemelték a 0,56-os szintre. Az emelés hivatalos fő oka a dollárral szemben erősen gyengélkedő EUR árfolyam, de nyilván nem használt az ügyeskedésen kapott 3 kínai gyártó esete sem az árképzésnek.
 
Érdekesség, hogy a napelemek árának kis mértékű emelkedése már technikailag is várható volt, azaz a dollár árfolyam és az EU intézkedés tulajdonképpen csak beteljesíti a technikai jóslatainkat. Az alábbi grafikonon látható a Japán Si kristályos panel árak változása az utóbbi 15 évben. 
 
b2ap3_thumbnail_Panel_arak.JPG
 
Megfigyelhető, hogy a kínai dömpingnek és a németországi átvételi ártámogatásoknak köszönhetően 2007 és 2012 között milyen drasztikusan csökkentek az árak. 2013-ra már nem nagyon volt hova csökkenni, a gyártók elérték a technológiai minimumot, sőt a kínai dömping hatására még a gyártási költségek alá is benézett a görbe. Már 2014-ben is látható egy kis mértékű emelkedés, ez folytatódik idén.
 
Cégünk idén több erőművi projektben is részt vesz, amivel nagy tételben tudunk vásárolni. Ennek eredményeképpen a drágulás a mi árainkon egyenlőre még nem fog látszani.
- napelem 3551 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:
0

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.