Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Nem háztartási méretű naperőművek építése, létesítése most sajnos lehetetlen

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

2020-ban még arról írtam, hogy a megtérülés dönti el, hogy érdemes-e új naperőművet építeni. Azóta sajnos minden a feje tetejére állt, így valójában az akkori számokból, szabályokból és lehetőségekből mára már semmi nem igaz. A napelemes rendszerek ára a duplája, az áram tőzsdei ára viszont akár több mint a tízszerese lett, még a tavalyinak is. De valójában mindegy is, mert új szabályok miatt jelenleg nem lehet új, ipari méretű naperőművet építeni…

Az első pofon idén májusban érkezett, amikor a MAVIR (a hazai villamos hálózat rendszerirányítója) hosszú vajúdás után „átmenetileg” 0 MVA-ben határozta meg a csatlakoztatható időjárásfüggő új erőművek kapacitását. Valójában már régóta érett ez. A rezsicsökkentés lakossági előnyei mellett sajnos azzal járt, hogy a villamos hálózatot fenntartó, akkor még döntően külföldi tulajdonú vállalatok (E.ON, ELMÜ/ÉMÁSZ, DÉMÁSZ) leállítottak szinte minden hálózatfejlesztést. Eközben a lakossági veszteségeiket nagy részben megpróbálták a vállalatokon behajtani. Mára ezek a külföldi cégek az E.ON kivételével már rég haza menekültek és helyüket hazai nagyvállalkozók vették át. A villamos hálózat fejlesztése azonban egy évtizede áll. Ez az egyébként is tragikus állapotokon is képes volt sokat rontani. A naperőművek minden képzeletet meghaladó terjedését sem a tragikus állapotú elosztói hálózat sem a villamos irányítás nem tudta már követni.

A második pofon júliusban jött, amikor a korlátozást azzal módosították, hogy az építhet naperőművet, aki az erőművel együtt a teljesítő képesség legalább 30%-ának megfelelő, nem időjárás függő kiegyenlítő kapacitást épít be vagy biztosít, akár külső szolgáltató bevonásával. Ennek a „legegyszerűbb” módja az akkumulátor, vagy más villamos energia tárolására képes berendezés, amivel kiegyenlíthető az időjárás kiszámíthatatlansága.

Önmagában ez a szabályozás indokolható is lenne, mert az ország energiatermeléséhez képest egyre jelentősebb méretű naperőmű kapacitás valóban okoz fejfájást a villamos irányításnak, akiknek bármilyen termelés és fogyasztás mellet biztosítaniuk kell, hogy amikor a szobában felkapcsoljuk a villanyt, akkor ott tényleg világos lehessen.  (A képet kicsit árnyalja, hogy az egész országnak nincs semmiféle megoldása az energia tárolására, ami egyébként Paks-nak is probléma. Ennek veszélyére a szakemberek 20 éve folyamatosan felhívják a figyelmet…)

A valóság azonban az, hogy ezzel az új szabállyal két nagyon nagy baj is van.

A kisebbik baj az, hogy jelenleg ilyen, értelmesen elérhető  kiegyenlítő kapacitás nincs a piacon. Akkumulátorokat pedig vállalhatatlanul drágán lehetne csak kiépíteni és ráadásul ez az egyik legkevésbé fenntartható tárolási forma. Erre még mondhatjuk, hogy majd lesz megoldás rá, ha igény van rá, 2-3 évig legfeljebb nem indul új naperőmű beruházás.

A másik, a mai helyzetben a sokkal súlyosabb baj, hogy ezt a szabályt sajnos az úgynevezett visszwatt rendszerekre is alkalmazni kellene. Ezek a rendszerek ipari vagy intézményi nagy fogyasztók telephelyén létesülő naperőművek, amit kizárólag a saját, gigantikus fogyasztásuk csökkentésére használnának. Ennek érdekében beépítésre kerül egy olyan berendezés, ami nem engedi meg, hogy a naperőmű a hálózatra is kitápláljon. Innentől kezdve nehéz megérteni, hogy milyen problémát is okoz ez a villamos irányításban. Tény, hogy az időjárás függő termeléssel csökkentett fogyasztást nehéz kiszolgálni, de ez a fogyasztás biztosan kisebb, mint ami a napelemek nélkül volt és ezek a fogyasztók hatalmas összegeket fizetnek a kért teljesítmény rendelkezésre állásáért, bármikor.

Eközben a gáz okozta energiaválság miatt egekbe szökő áramár miatt az ipari fogyasztók rezsije vállalhatatlanná nőtt és még rosszabb lesz a következő évre. Rengeteg vállalat kénytelen leállni, termelést csökkenteni és nagyon sok csődbe is megy majd. Fájdalmasan sok ember kerül az utcára pont akkor, amikor a rezsiköltségek otthon is látványosan emelkednek.

Ezeknek az ipari szereplőknek szinte az egyetlen mentőövet a visszwatt védelmes napelemes kiserőművek jelentenék, amivel gyorsan, legalább részben függetleníthetnék magukat a gázárak által egekbe rángatott áramszámláktól.

Ezt viszont az új szabály miatt nem tehetik.

Békeidőben lehetne erről hosszasan vitázni. Most azonban az egyetlen jó megoldás az lenne, ha ezeket a visszwattos a rendszereket kivennék az új szabály alól és a lehető leggyorsabban engedélyt kaphatnának.

Ezzel talán enyhíthető lenne az az összeomlás, ami felé jelenleg az ország rengeteg vállalata és ezzel a munkaerőpiac is tart.

- naperőmű 119 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.