2017 január elején társadalmi egyeztetésre bocsájtottak 2 olyan pályázati kiírást, amely akár naperőművek telepítésére, létesítésére is alkalmas lehet. Mivel naperőművekre vissza nem térítendő pályázat évek óta nincs, ezért a hirdetmények elég nagy izgalmat keltettek. Nézzük mi is derül ki a két kiírás tervezetből!

A KEHOP 5.1.2-17 Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével megnevezésű és a KEHOP 5.1.1-17 Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével megnevezésű pályázatoknak már a neve is sokat ígér.

Kicsit mélyebben beleolvasva a kiírásba azonban a következők derülnek ki:

0,5 MW-os termelő rendszerekkel akkor lehet pályázni, ha abból legalább 8 MW (de legfeljebb 20 MW) összteljesítményű kérelem összeáll. Ez naperőművek esetén erősen aggályos, mivel 16 db, műszakilag összefüggő, 500 kW-os kiserőmű egyetlen földrajzi helyen, egyetlen beruházó alatt nem tekinthető 500-asoknak. Azaz ez tulajdonképpen egyetlen 8 MW-os erőmű. 0,5MW-os egységekről akkor beszélhetnénk, ha ezek például biogáz motorok lennének, abból is legalább 16 db. Ez persze lehetséges, hiszen a pályázat megújuló alapú termelésről szól.

Egy 8 MW és 20 MW közötti ilyen erőmű több milliárdos beruházás. A rendelkezésre álló szűk 11 milliárdos pályázati keretből valóban legfeljebb 3-5 nyertes pályázóra számíthatunk.

A 4 MW-os pályázat szinte ugyanez, de ott 16 MW és 24 MW közötti projektet kell összerakni. Itt már biomassza erőművek is elférnek, amik szintén nem olcsóak. A szűkös keret nagyságrendileg 2-3 pályázóra elegendő.

A pályázóra vonatkozó feltételek sem hétköznapiak. A pályázónak több telephelyen kell már ilyen, működő referenciája legyen, továbbá legalább 2 lezárt üzleti évvel kell rendelkezzen, villamos energia termelés fő tevékenységgel.

Némi rosszmájúsággal kereshetnénk a feltételek között olyan kitételt is, hogy a pályázó nevében három betűs rövidítésnek is lennie kell, ami M betűvel kezdődik, középen V van és az utolsó betű ismét egy M. De ilyesmi azért nincs a feltételek között.

Összefoglalva nem bíztatnám a kedves beruházókat, hogy tömegesen, hatalmas erővel vessék bele magukat a pályázat megírásába. Ha valamelyik kedves olvasó mégis magára ismer a kiírásban, kérjük jelentkezzen a Kapcsolat menüpoton keresztül...

Ugyanakkor véleményem szerint sem 500 kW sem 4 MW naperőmű létesítéséhez nem szükséges vissza nem térítendő pályázati támogatás. A Pályázatok menüpontban olvasható két kamatmentes GINOP hitel termék akár 15 éves kamatmentes finanszírozást biztosít. Az ekkora erőművek megtérülnek 6-8 éven belül! Az első 10-13 évre a piaci ár közel háromszorosát kaphatjuk támogatott átvételi árként.

Mi kell még? Tessék hamar telket keresni!

(Naperőművek tervezéséről, létesítésének szabályairól a Naperőművek menüpontban olvashat!)