Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Naperőmű pályázat 2017 - kinek is jó?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

2017 január elején társadalmi egyeztetésre bocsájtottak 2 olyan pályázati kiírást, amely akár naperőművek telepítésére, létesítésére is alkalmas lehet. Mivel naperőművekre vissza nem térítendő pályázat évek óta nincs, ezért a hirdetmények elég nagy izgalmat keltettek. Nézzük mi is derül ki a két kiírás tervezetből!

A KEHOP 5.1.2-17 Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével megnevezésű és a KEHOP 5.1.1-17 Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó villamosenergia termelő rendszerek telepítésével megnevezésű pályázatoknak már a neve is sokat ígér.

Kicsit mélyebben beleolvasva a kiírásba azonban a következők derülnek ki:

0,5 MW-os termelő rendszerekkel akkor lehet pályázni, ha abból legalább 8 MW (de legfeljebb 20 MW) összteljesítményű kérelem összeáll. Ez naperőművek esetén erősen aggályos, mivel 16 db, műszakilag összefüggő, 500 kW-os kiserőmű egyetlen földrajzi helyen, egyetlen beruházó alatt nem tekinthető 500-asoknak. Azaz ez tulajdonképpen egyetlen 8 MW-os erőmű. 0,5MW-os egységekről akkor beszélhetnénk, ha ezek például biogáz motorok lennének, abból is legalább 16 db. Ez persze lehetséges, hiszen a pályázat megújuló alapú termelésről szól.

Egy 8 MW és 20 MW közötti ilyen erőmű több milliárdos beruházás. A rendelkezésre álló szűk 11 milliárdos pályázati keretből valóban legfeljebb 3-5 nyertes pályázóra számíthatunk.

A 4 MW-os pályázat szinte ugyanez, de ott 16 MW és 24 MW közötti projektet kell összerakni. Itt már biomassza erőművek is elférnek, amik szintén nem olcsóak. A szűkös keret nagyságrendileg 2-3 pályázóra elegendő.

A pályázóra vonatkozó feltételek sem hétköznapiak. A pályázónak több telephelyen kell már ilyen, működő referenciája legyen, továbbá legalább 2 lezárt üzleti évvel kell rendelkezzen, villamos energia termelés fő tevékenységgel.

Némi rosszmájúsággal kereshetnénk a feltételek között olyan kitételt is, hogy a pályázó nevében három betűs rövidítésnek is lennie kell, ami M betűvel kezdődik, középen V van és az utolsó betű ismét egy M. De ilyesmi azért nincs a feltételek között.

Összefoglalva nem bíztatnám a kedves beruházókat, hogy tömegesen, hatalmas erővel vessék bele magukat a pályázat megírásába. Ha valamelyik kedves olvasó mégis magára ismer a kiírásban, kérjük jelentkezzen a Kapcsolat menüpoton keresztül...

Ugyanakkor véleményem szerint sem 500 kW sem 4 MW naperőmű létesítéséhez nem szükséges vissza nem térítendő pályázati támogatás. A Pályázatok menüpontban olvasható két kamatmentes GINOP hitel termék akár 15 éves kamatmentes finanszírozást biztosít. Az ekkora erőművek megtérülnek 6-8 éven belül! Az első 10-13 évre a piaci ár közel háromszorosát kaphatjuk támogatott átvételi árként.

Mi kell még? Tessék hamar telket keresni!

(Naperőművek tervezéséről, létesítésének szabályairól a Naperőművek menüpontban olvashat!)

- naperőmű 4813 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.