Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Naperőmű építéshez mától könnyen és ingyen kivonható a termőföld

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Idéntől változik a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény. Sok változás érinti a termőföldekre tervezett naperőművek építési, művelés alól kivonási szabályait is. Összefoglaljuk a már életbe lépett változásokat!

A változással bevezetésre került az alábbi kategória, amely kimondottan naperőművekre érvényes:

2§ 22. kis teljesítményű erőmű: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 4. § (1) bekezdésében meghatározott 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű, a napenergiát felhasználva villamos energiát termelő erőmű.

 

Az első változás, hogy az átlagosnál gyengébb minőségű föld esetében egyszerűsödik, és sokkal gyorsabbá válik az engedélyezési eljárás:

8/C. § Kis teljesítményű erőmű létesítése miatt termőföld végleges más célú hasznosításának engedélyezése esetén az ingatlanügyi hatóság helyszíni szemle tartása és talajvédelmi szakkérdés vizsgálata nélkül, a rendelkezésére álló iratok alapján dönt, ha az átlagosnál gyengébb minőségű termőföldet érint és a 12. § (1) bekezdésben meghatározott kérelemben az igénybevevő nyilatkozik arról, hogy az érintett területen más beruházás megvalósítása nincs folyamatban. Az ügyintézési határidő ilyen esetben 8 nap, ha az ingatlanügyi hatóság rendelkezésére áll minden szükséges irat.

 

Egy 2017 december végi kományrendelet (2125/2017.) azt is megfogalmazza, hogy 2018-ban kiemelten kell támogatni azt, ha egy főldműves létesít naperőművet. A részletek kidolgozása még folyik, de a szándékot már a mostani változás is tükrözi - ha földműves létesíti a naperőművet, akkor még engedély sem kell:

10§ (2) A termőföld más célú hasznosítása mentes az ingatlanügyi hatóság engedélye alól, ha a termőföldet

 1. h) kis teljesítményű erőmű földműves tulajdonos, vagy földműves földhasználó általi létesítése, üzemeltetése

céljából veszik igénybe.

 

Végül, de nem utolsó sorban, a kivonás JÁRULÉKMENTES:

21§ (3) Nem kell járulékot fizetni, ha az ingatlanügyi hatóság a termőföld más célú hasznosítását

 1. m) kis teljesítményű erőmű építése

céljából engedélyezi.

 

Az elképzelés és a könnyítés megújuló energetikai szempontból üdvözlendő, de személy szerint jobban örültem volna, ha a szabályozás csak a nagyon gyenge (pl. <10) aranykorona értékű területekre vonatkozik. Rengeteg gyenge termőképességű vagy tisztán homokos területünk van, nem hiszem, hogy hasznos a jó termőföldekre naperőműveket építeni.

- naperőmű 6078 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.