Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Naperőmű árak és megtérülés 2020 – élet a METÁR, az olcsó napelem és a gyenge forint árnyékában

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi METÁR támogatott átvételi árak tartósan 22-24 Ft/kWh körül maradnak. A napelemek azonban egyre olcsóbbak és az erőmű beruházás nagy részét ez a költség jelenti. A forint viszont ott ragadt a 350 Ft/EUR feletti sávban. Milyen megtérülésre számolhat, aki ma naperőművet szeretne?

A napelemek ára évről évre csökken, ami főként a gyártási technológia fejlődésének köszönhető. Maga a szilikon alapanyag ára nem változik számottevően. 1-2 éve egy átlagos teljesítményű polikristályos napelem ára kb. 28-32 cent/Wp volt, ha a beruházó több konténer panelt megrendelt egyszerre. Ma ez az ár 22-23 cent/Wp, de lehet már kapni panelt 19 cent/Wp áron is. Ez 30% körüli árcsökkenés, sokkal több, mint az utóbbi években bármikor. Egy naperőmű építési költségében ez 15-20%-os költségcsökkenést eredményez, így a mai naperőművek már megépülhetnek 500-700 EUR/kW áron. Minél nagyobb az erőmű, annál kedvezőbb az ár, de valójában egy 3-4 MW-os és egy 10-15 MW-os erőmű között már nincs igazán különbség a Ft/kW árban. Ennek oka, hogy nagyobb erőműhöz arányosan több panel, tartószerkezet, inverter és munkaóra szükséges – nincs hol spórolni. Sőt, mivel 1-2MW erőműnek még lehet esélye középfeszültségre csatlakozni, ezért még az is előfordulhat, hogy fajlagosan olcsóbb, mint egy 10MW-os, amit már csak egy nagyfeszültségű alállomás horribilis bővítési költségei árán lehet a közhálózatba kötni.

Eközben a METÁR árakkal 22-24 Ft/kWh bevétel érhető el, ami még így is jóval kedvezőbb, mint a piaci ár lenne. Az 1MW alatti METÁR kategória eredményei 1-2 Ft/kWh-val jobbak lettek, de nekik kicsit nehezebb a piacra kerülni.

A METÁR pályázati rendszerről és az első forduló eredményiről itt írok:

http://www.ingyennapelem.hu/blogok/kat-metar-premium-blog

Ha feltételezem, hogy valaki éppen az 1MW alatti pályázatra készül indulni egy 999kW-os csatlakozási teljesítményű naperőművel ÉS el is tudja majd adni az áramot a HUPX-on, akkor tehát az alábbi főbb számokkal kalkulálhat:

Naperőmű mérete: 1200 kWp napelem teljesítmény, 999 kW csatlakozási (inverter kimeneti) teljesítmény

Beruházási költség: kb. 600 EUR/kWp, azaz 720.000 EUR, a mai 360 HUF/EUR árfolyamon ez 259.200.000 Ft + ÁFA beruházás. (Telek ár nélkül, átlagos csatlakozási költség mellett.)

Várható eladási ár: METÁR pályázattal elnyerhető 15 évre 24 Ft/kWh, piaci értékesítés kb. 16 Ft (HUPX)

Várható termelés: 1440 MWh/év, amiből 1320 MWh/év lehet METÁR támogatott

Várható bevétel: 31.680.000 Ft + ÁFA METÁR és 1.920.000 Ft + ÁFA nem METÁR támogatott bevétel, összesen tehát összesen 33.600.000 Ft + ÁFA évente.

Várható bevétel 15 éves viszonylatban: a panelek teljesítőképessége csökken, így 15 éves viszonylatban érdemes évi 32.000.000 Ft/év bevétellel számolni.

Karbantartási, fenntartási és adminisztrációs költségre átlagosan évi 3.000.000 Ft-ot lehet számolni, így a naperőmű évente 29.000.000 Ft adózás előtti nyereséget hozhat évente.

A megtérülés a mai alacsony kamat és infláció mellett 8-8,5 év körül számítható.


További hasznos információk korábbi blogokban:

Az engedélyezés folyamata főbb pontjaiban azonos a 500 kW-os erőművekhez leírtakkal. 500 kW-tól kell majd kiserőművi összevont engedély is, ami a jogerős építési engedély és a csatlakozási szerződés után kérhető a MEKH-től. Megszerzése kb. 2 hónap. A folyamat többi része az alábbi blogomban olvasható:
http://www.ingyennapelem.hu/blogok/500kw-os-naperomu-letesitese-gazdasagossaga

Naperőművek tervezéséről, jogi szabályzásáról az alábbiakban is olvashat:
http://www.ingyennapelem.hu/naperomuvek

- naperőmű 7902 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.