2016-tól az új építésű, még használatba hivatalosan nem vett egyes lakóingatlanok napelemes áramtermelő rendszerének áfája, adó visszatérítés formájában – bizonyos feltételekkel – visszaigényelhető.

Az adó visszatérítés szabályait a 16/2016. számú kormány rendelet III. fejezete szabályozza. A rendelet az alábbi linkről letölthető:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16016.pdf

 

A rendelet az építkezések költségeinek ÁFA tartalmának visszaigénylését teszi lehetővé, legfeljebb 5 millió forintig, adó visszatérítés formájában. A kedvező lehetőség az új építkezések napelemes rendszerére is alkalmazható, azonban számos feltétel mellett. Szabályozva van többek között a felvevők köre, az ingatlan mérete, az elszámolható számlák dátuma. Fontos, hogy olyan ingatlan esetében számolható csak el, aminek még nem történt meg a hivatalos használatba vétele és a kivitelezést nem egy fővállalkozó végezte kulcsrakészen. (Utóbbi esetben viszont kedvezményes, 5%-os ÁFA lehetősége van.)

A adó jóváírást 2015. január 1. utáni számlák esetében lehet kezdeményezni és a lebonyolításba bevont pénzintézeteken keresztül kell elindítani.

 

Tehát mostantól, előre láthatólag 2019 végéig, mindazok, akik megfelelnek a feltételeknek, visszaigényelhetik az új építésű ingatlanra telepített napelemes rendszer ÁFA-ját!

 

A visszatérítéssel kapcsolatosan felvilágosításért a jogszabály szerinti számlavezető pénzintézethez lehet fordulni, akik az ügymenetről is részletes információkkal szolgálhatnak.