Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Napelemes rendszerek ÁFA visszaigénylése 2016-tól

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

2016-tól az új építésű, még használatba hivatalosan nem vett egyes lakóingatlanok napelemes áramtermelő rendszerének áfája, adó visszatérítés formájában – bizonyos feltételekkel – visszaigényelhető.

Az adó visszatérítés szabályait a 16/2016. számú kormány rendelet III. fejezete szabályozza. A rendelet az alábbi linkről letölthető:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK16016.pdf

 

A rendelet az építkezések költségeinek ÁFA tartalmának visszaigénylését teszi lehetővé, legfeljebb 5 millió forintig, adó visszatérítés formájában. A kedvező lehetőség az új építkezések napelemes rendszerére is alkalmazható, azonban számos feltétel mellett. Szabályozva van többek között a felvevők köre, az ingatlan mérete, az elszámolható számlák dátuma. Fontos, hogy olyan ingatlan esetében számolható csak el, aminek még nem történt meg a hivatalos használatba vétele és a kivitelezést nem egy fővállalkozó végezte kulcsrakészen. (Utóbbi esetben viszont kedvezményes, 5%-os ÁFA lehetősége van.)

A adó jóváírást 2015. január 1. utáni számlák esetében lehet kezdeményezni és a lebonyolításba bevont pénzintézeteken keresztül kell elindítani.

 

Tehát mostantól, előre láthatólag 2019 végéig, mindazok, akik megfelelnek a feltételeknek, visszaigényelhetik az új építésű ingatlanra telepített napelemes rendszer ÁFA-ját!

 

A visszatérítéssel kapcsolatosan felvilágosításért a jogszabály szerinti számlavezető pénzintézethez lehet fordulni, akik az ügymenetről is részletes információkkal szolgálhatnak.

- napelem 5385 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.