Ez a blog egy 2018 decemberében hatályon kívül helyezett törvénymódosításról szól!
Kedden (02.20-án) a megújuló energiaforrással gazdálkodó, nem engedélyköteles (0,5 MW alatti) kiserőművek létesítésének megkönnyítése érdekében módosította a villamos energiáról szóló törvényt kedden az Országgyűlés. A módosítás jelentősen könnyíti és olcsóbbá teszi az 500 kW alatti naperőművek hálózati csatlakoztatását.

Az MTI híre szerint a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett változtatást 132 igen szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők kivételes eljárásban.
   
A változás egyik legjobban várt eredménye az lesz, hogy az elosztói engedélyesek (E.ON, ELMÜ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ) a hatályba lépést követően kötelesek az 500kW alatti kiserőmű telkének határán biztosítani közcélú hálózati csatlakozási pontot. Ha nincs, akkor ki kell építsék. A kiépítés határidejét majd egy hamarosan megszülető kormányrendelet szabályozza. 3 km hosszig ráadásul a kiépítés a beruházó számára ingyenes. Ugyancsak az elosztók kell fizessék a csatlakozáshoz szükséges átalakító vagy kapcsolóberendezés költségét. Ez sok milliós megtakarítást jelent a beruházóknak!
Ha a legközelebbi csatlakozási pont 3 km-en belül van, akkor az elosztók saját költségen oda kell vigyék a csatlakozási pontot a tervezett erőmű telekhatáráig. 3 km feletti vezetékszakaszra kérhetnek már hálózatfejlesztési hozzájárulást, de ebben az esetben a beruházó kérheti az 50% csatlakozási díj támogatást, ami eddig is volt.

Bekerült a KÁT/METÁR jogosultság módosításának lehetősége új telephely esetén.

Ugyancsak változás, hogy bevezették a termelői elosztó hálózat fogalmát, ami a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásban létesülő ilyen kiserőművek csatlakozását könnyíti meg azzal, hogy az eddigi gátat jelentő villamos szolgáltatói kritériumok figyelmen kívül hagyhatók. Azaz egy 500 kW alatti ilyen kiserőmű bármelyik 20kV-os vezetékre felcsatlakoztatható lesz az országban.

A törvény változása majd a kihirdetését (közlöny) követő 15. napon lép hatályba. A hatályba lépést követően már ez alapján lehet csatlakozni a közhálózathoz! 

FRISSÍTÉS! A törvényváltozás megjelent a Közlönyben március 1-én, azaz hatályba lép 2018. március 16-án. Március elején változott a VET végrehajtási rendelete is, ami alapján a szükséges beruházást az elosztóknak maximum 3 év alatt meg kell építsék. Azaz ha valaki kéri a csatlakozási pont kiépítését a telekhatárra, akkor erre 3 éve van az elosztóknak.  

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK18029.pdf

FRISSÍTÉS 2019 január!
A fenti módosítást az Országgyűlés decemberben a 2018: XCIX. törvénnyel hatályon kívül helyezte!