Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Napelemes ad-vesz villanyóra leolvasása

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Egyre gyakoribb probléma, hogy a villanyóra leolvasók nem, vagy nem helyesen olvassák le a napelemes ad-vesz mérőórát. A helyes leolvasáshoz, fogyasztás és betáplálás ellenőrzéséhez szeretnénk ebben a blogban segítséget nyújtani.

A háztartási méretű napelemes kiserőművekhez a szolgáltatók ad-vesz mérőórát szerelnek fel (HMKE ad-vesz mérő), ami méri a felvett és a hálózatra betáplált energiát is. Az év végi elszámolás ennek a két adatnak a különbségéből adódik. 

A napelemes rendszer termelésének egy része azonnal elfogyasztásra kerül azokkal a fogyasztókkal, amelyek a termeléssel egyidőben működnek. Így azok fogyasztása már nem is jelenik meg a villanyórán. Ebből következik, hogy jól bekötött napelemes rendszer esetében a villanyórán keresztül betáplált energia jóval kevesebb, mint a naperőmű termelése. Ugyanemiatt igaz az is, hogy a villanyóra szerinti fogyasztás pedig jóval kevesebb, mint a ház fogyasztása.

Az éves valós fogyasztást így számolhatjuk ki:

inverteren látható éves termelés (kWh) + villanyóra szerint vételezett fogyasztás (kWh) - villanyóra szerint betáplált termelés (kWh). 

Az ad-vesz villanyórák mindkét adatot mutatják, felváltva. A legtöbb esetben vagy egy kis nyíl jelzi, hogy az éppen kimutatott kWh adat mire vonatkozik, vagy egy háromjegyű számkódból tudhatjuk meg.

Példa kis nyíllal jelzett órára:

b2ap3_thumbnail_IMG_20171012_1608511.jpg

Példa háromjegyű szám kóddaljelzett órára:

b2ap3_thumbnail_advesz.jpg

Ebben az esetben a 1.8.0. számok jelzik a hálózatból fogyasztott és a 2.8.0. számok pedig a hálózatba betáplált energiát.

Ha az egy év alatt betáplált energia kevesebb, mint a fogyasztott, akkor a különbözetet jogosult kiszámlázni a szolgáltató. Ha a betáplált energia több, mint a felvett, akkor a különbözetet kiszámlázhatjuk a szolgáltató felé. (A számlázáshoz adószámot kell igényelni!)

A leggyakoribb leolvasási hiba, hogy csak az egyik adatot olvassa le a leolvasó. A másik hiba, ha felcserélve jelenti be, azaz a fogyasztott és a betáplált adat fordítva jelenik meg a számlán.

MINDEN ESETBEN ELLENŐRIZZE AZ ÉVES ELSZÁMOLÓ VILLANYSZÁMLÁJÁT!
- napelem 117495 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.