Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Mennyi napelem kell egy házhoz?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Mekkora napelemes rendszert vegyek? Mennyi napelem kell egy családi házra?
Ezeket a kérdéseket gyakran halljuk az érdeklődőktől. Ez sok mindentől függ. Persze kiszámolható és statisztikai átlagokkal is szolgálhatunk az elmúlt 8 évünk alapján.


A régi vicc jut erről a kérdésről eszembe.
 
A Kapitány leszól a gépházba a szócsövön:
- Fiúk! Mennyi?
- Kapitány úr! 30! – jön a válasz.
A Kapitány nem érti:
- Mi 30?
Mire a válasz:
- Mi mennyi??
 
Komolyra fordítva: egy családi ház igényét csak a villamos fogyasztás ismeretében tudjuk pontosan megmondani. Nem feltétlenül függ sem házmérettől, sem a benne lakók számától.
Láttunk olyan, viszonylag kis házat, ahol pazarló halogén világítás, állandóan bekapcsolt plazma tv, két elöregedett mélyhűtő láda és öreg villanytűzhely üzemelt a szokásos mikro és villany vízforraló mellett. A 110 m2-es háznak havi 60.000,- Ft villanyszámlája volt!! Itt először nyilván a fogyasztókat kell átgondolni, lecserélni és utána lehet napelemben gondolkodni.
Láttunk ellenkezőjét is, ahol a közel 200 m2-es házban 8.000,- Ft/hó villamos fogyasztással élt a négytagú család.
 
Magyarországon az ideális, déli irányba elhelyezett, kb. 25-45 fokos dőlésszögű, ferde tetőre szerelt napelemekkel évente 1200 kWh/kWp termelés érhető el. Ez azt jelenti, hogy ha a mértékadó éves villamos fogyasztás kWh adatát (ez szerepel a villanyszámlán) elosztjuk 1200-al, akkor megkapjuk, hogy hány kW-os napelemes rendszerre van szükség a házhoz. Egy DNy-i vagy DK-i tetőre 5-6%-kal több panel kell ugyanekkora termeléshez. Egy teljesen K vagy Ny felé néző tetőre pedig 20%-kal több panel kell ehhez.
 
Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a legtöbb esetben 10-12 paneles napelemes rendszereket telepítünk családi házakra. Egy ilyen, 3 kW-os rendszer most nettó 1 millió forint körül van, mindenestül. Kiváltható vele déli, árnyékmentes tetőn évi 3600 kWh fogyasztás. Azaz egy havi 12.000,- Ft-os villanyszámla teljesen lenullázható!
 
Általánosságban 8 panel (2 kW) és 20 panel (5,5 kW) között mozognak a lakossági rendszerek. Ez havi 8.400,- Ft és 20.000 Ft közötti villanyszámlák lenullázására alkalmasak. Ennek persze az is oka, hogy a tetőkre 20 db napelem panelnél több akkor sem fér általában, ha a fogyasztás havi 20.000,- Ft-nál több. Egy napelem panel 1,7 m2 helyet foglal a tetőn, 20 panelnél ez közel 40 m2. Általában az árnyékmentes, délies fekvésű tetőfelületek ennél kisebbek.
 
Elmondhatjuk tehát, hogy a jellemző rendszerméret valahol 2,5 kW és 5,4 kW közötti a családi házaknál. Ha érdekli, természetesen pontosan kiszámoljuk Önnek! Lakossági napelem akciónkban, ide kattintva megtalálják a leggyakoribb családi házas napelemes rendszerek árait!

- napelem 62177 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.