Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Lakossági napelem pályázat – Otthon Melege 2016 (2016. októberi állapot)

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Megjelent a pályázati felhívás és útmutató az Otthon Melege Program 2016 pályázathoz. Az első kőr augusztusban 2 nap alatt be is telt, a pályázatot felfüggesztették. Az ígéretek szerint még idén egyszer újra megnyitják, ugyanekkora kerettel. Az előző évekhez képest jelentős változás, hogy idén napelemes rendszerekre is lehet pályázni!
 
A legfontosabb részleteket megpróbáltuk összeszedni a 2016-os Lakossági napelem pályázati lehetőségről magánszemélyeknek.

 

Pályázni hőszigetelésre, nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre és megújuló energetikai beruházásra (napelem, napkollektor, biomassza kazán) illetve ezek komplex kombinációjára lehet.
 
Pályázni azokkal a családi házakkal lehet, amelyek:
 
- 1996 előtt épültek, azaz az építési engedélyük 1995. december 31. előtti dátumú;
- Maximum 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkezik;
- Egy lakásos;
- A pályázó tulajdonában van és lakott (beadás előtt 3 hónapig volt közüzemi fogyasztása), illetve, ha több tulajdonos is van, akkor a többi tulajdonostárs hozzájárul;
- Vályog illetve falazott szerkezetű hagyományos technológiával épült.
- Nem kapott 10 éven belül hasonló pályázati támogatást ugyanerre (pl. NEP, ZBR).
- Napelemre csak olyan épület pályázhat, amelyik megfelel a mai épületenergetikai elvárásoknak. (Ez minimum "CC" besorolású épület lehet, de a paramétereket ott is tételesen meg kell vizsgálni.) Ha nem felel meg, akkor olyan, komplex energetikai felújításra kell pályázni, amivel az épület eléri ezt a szintet. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha korábban nem lettek jól leszigetelve a falak és kicserélve a nyílászárók, akkor egészen biztosan csak ezen munkálatokkal együtt lehet pályázni. Az ilyen, komplex pályázat egyébként magasabb támogatási arányra pályázhat és az esélyei is jobbak, mivel magasabb az elérhető CO2 megtakarítás.
 
 
Pályázó olyan magyar magánszemély lehet, akinek többek között nincs 60 napot meghaladó adó- vagy köztartozása.
 
 
Pályázattal elnyerhető összeg:
 
Energetikai tanúsítvánnyal igazolt CO2 megtakarítás alapján minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft támogatás, de maximum a beruházás 40-55%-a, illetve maximum 1.250.000 - 2.500.000,- Ft. A százalék és a maximum határ a pályázat komplexitásától függ, azaz aki csak egyféle felújításra pályázik (pl. csak napelemre), az 40%, maximum 1.250.000,- Ft támogatást kaphat. 55%-ot, maximum 2.500.000,- Ft-ot a legtöbb féle beruházást tervező kaphat (pl. hőszigetelés, kazáncsere és napelem).
 
Példa:
 
Ha egy már normálisan hőszigetelt, de 1996 előtt épült, 100 m2-es családi ház tulajdonosa, havi 8-9000,- Ft villanyszámlával kizárólag napelemes rendszerre akar pályázni, akkor így számolhat:
 
A villanyszámla kiváltására 2,43kW-os napelemes rendszert vásárolhat tőlünk, ami most prémium minőségű osztrák napelem panelekkel és inverterrel, kompletten, felszerelve 929.000,- Ft + ÁFA, azaz 1.179.830,- Ft. Tegyük fel, hogy a háznak van egy 20 m2-es, árnyékmentes, délnyugat felé néző, 45 fokos tetőfelülete.
 
A korábbi hasonló pályázatoknál alkalmazott számítási segédlet alapján ezzel a rendszerrel kiváltható CO2 emisszió 9,04 kg/m2a/év. A 100 m2-es házra ez tehát 900,4 kg/év CO2 megtakarítás. Ez alapján 900,4 * 900 Ft = 810.360,- Ft támogatás jön ki, ami alacsonyabb, mint a maximális 1.250.000,- Ft támogatási határ, de nagyobb, mint a beruházás 40%-a. Tehát ez esetben a 40% lesz felvehető!
 
Azaz összefoglalva:
 
Beruházás: 1.179.830,- Ft
CO2 megtakarítás: 900,4 kg/év
Támogatás 40%: 471.932,- Ft
Önerő: 707.898,- Ft
Teljes éves villanyszámla megtakarítás, amit már többé nem kell fizetni: 110.000,- Ft/év
 
Egyéb fontos tudnivalók:
 
A pályázat utófinanszírozott, azaz ki kell fizetni a teljes beruházást, utána benyújtani a számlákat és ezt követően lehet megkapni a támogatást. A számlák kifizetését is igazolni kell! Természetesen az önerő, vagy akár az egész beruházás is lehet hitel, amiből a támogatást utólag vissza lehet törleszteni. Lakáskassza megtakarítás (pl. OTP, Fundamenta) szintén felhasználható önerőként!
 
A pályázathoz energiatanúsítvány kell, egy a jelenlegi állapotról, egy pedig a beruházás utániról. Ennek a költsége ekkora családi házak esetében általában 30 ezer forint körül szokott lenni tanúsítványonként (azaz összesen minimum 60 eFt). Ebben is tudunk segíteni: épületenergetikai szakértőként ajánlott szakembereink elérhetőségét szintén megtalálja a kapcsolat menüpont jobb oldalán. Kollégáink a mostani pályázathoz egységesen 40.000,- Ft díjért megcsinálják mindkét tanúsítványt, amennyiben az épület megfelelően dokumentált és a nevüknél jelzett területen belül esik.
 
A pályázatokat csak a pályázó saját ügyfélkapu hozzáférésén keresztül, elektronikusan lehet benyújtani. Akinek nincs ilyen regisztrációja, az ingyenesen megteheti az Okmányirodákban. Mivel a saját ügyfélkapu hozzáférés bizalmas adat, ezért a pályázatot csak a pályázó tudja kitölteni és beküldeni. Természetesen ehhez minden szükséges adatot tételesen, a kérdések sorrendjében meg fogunk adni az ügyfeleinken, azaz csak "gépelni" kell majd. Ügyfélkapun sok privát ügyet lehet intézni (földhivatal, személyes okmányok, beadványok, NAV, stb.), ezért azt javasoljuk, hogy a hozzáférést senki ne adja ki!
 
A pályázatokat 2016. augusztus 15-től lehetett benyújtani a keret kimerüléséig. Ez kevesebb, mint 1 nap alatt el is fogyott. A kormányzati ígéret szerint, ha kimerül a keret, akkor újabb forrást biztosítanak majd. Ez alapján reméljük, hogy a pályázat idén még egyszer elérhető lesz.
 
Az elbírálásban előnyt jelent a minél nagyobb CO2 megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy napelemet mindenképpen érdemes választani, hiszen itt viszonylag kevés pénzből komoly CO2 magtakarítás érhető el!
 
A pályázat benyújtásáig meg kell legyen az energetikai felmérés, a teljes költségvetés, rendelkezésre kell álljon az önerő, meg kell legyenek a szerződések és érdemes túlesni a csatlakozási igénybejelentésen is (ezt mi megírjuk).
 
Javasoljuk, hogy minél előbb vegye fel velünk a kapcsolatot!

Címkék: napelem pályázat
- napelem 7213 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.