Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Hová fejlődik a napelem technológia?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Konferenciákon szoktunk viccelődni azzal, hogy micsoda szerencse, hogy a gyártók valami kicsit minden évben változtatnak a paneleken. Enélkül ugyanis nem volna miért konferenciákra járjunk...
A nepelek terén technológiai áttörés ugyanis nem nagyon látszik. A ma széles kőrben elterjedt 16-18% hatásfokú penelek olyan Si alapú technológiával készülnek, amilyent a NASA már 1958-ban is alkalmazott, 14%-os hatásfokkal.
 
Az amerikai NREL (National Center for Photovoltaics – Nemzeti Fotovoltaikus Technológia Központ) idén nyáron is közzétette a világ kutatási eredményeit összefoglaló grafikonját. Ezen az látszik, hogy a piacot 80%-ban uraló polikristályos szilícium (Si) alapú napelem technológia laboratóriumi körülmények között alig 21% hatásfoknál jár és ebben áttörést nem hozott az utóbbi 8 év! Ez egyben azt is jelenti, hogy ennek a hatásfoknak a kereskedelmi forgalomba azóta sincs esélye betörni – természetesen az előállítás magas költségei miatt.
 
Nagyobb hatásfokú technológia csak még drágábban állítható elő. Idén a rekordot a német Fraunhofer Intézet és a francia Soitec koprodukciójában előállított négyrétegű, koncentrátoros technológiával gyártott cellája tartja 46% hatásfokkal (legfelső, lila görbe). Ha a technológia csak négyszer lenne drágább, mint a ma elterjedt paneleké, már akkor sem tudna a piacra betörni - hiszen a hatásfoka sokkal kevesebb, mint négyszeres. Ez a speciális napelem a ma használatos méretben azonban csak horribilis költséggel lenne előállítható. Ráadásul újnak ez sem mondható. Az NREL már 2006-ban közölt kutatási eredményeket közel 40%-os hatásfokú, 3 rétegű, koncentrátoros cella előállításáról.
 
b2ap3_thumbnail_NREL_2015_efficiency_chart.jpghttp://www.nrel.gov/ncpv/images/efficiency_chart.jpg
 
Érdekesség, hogy a vékonyrétegű, de nem Si alapú technológia mára behozta lemaradását (zöld görbék) és laboratóriumi körülmények között már szintén 20% felett jár (CIGS - réz-indium-gallium-diszelenid, 21,7%). Az ígéretesnek induló technológia elterjedését itt is a piac akadályozta meg. A Si alapanyagok drasztikus csökkenése teljesen ellehetetleníti a CIGS napelemek térhódítását.
 
Az áttörést sokáig az olcsónak remélt nyomtatható, festék alapú és az innovatív organikus celláktól vártuk. Azonban itt sem történt semmi érdemleges. A nyomtatható vagy festhető vékonyfilmes technológia 1997 óta nem mozdul a 11% körüli szintről (piros, üres karikás görbe). Az organikus megoldások (piros teli pöttyös görbe) 11,5%-nál járnak, ami ugyan fantasztikus a 2001-es 3% körüli induláshoz képest, de ezek viszont rendkívül drágák. 
 
Mindent összevetve az összes mértékadó elemzés még 10-20 évig biztosan a ma elterjedt Si alapú rendszerek kereskedelmi uralmát vetítik elő. A ma forgalomban levő napelemek élettartamát 30-40 évre becsülik, a gyártók 25 év teljesítmény garanciát adnak a termékeikhez.
 
Ezen polikristályos napelemes rendszerek ára mára annyira lecsökkent, hogy egy átlagos családi ház villanyszámláját már kevesebb, mint 1 millió forintból ki lehet váltani napelemmel. Egy kisüzem villamos energia költségeinek napelemes megtermelése pedig már 7 év alatt megtérülhet mindenféle támogatás nélkül is! Itt tehát változás biztosan nem lesz. 
 
Erőművi méretekben is inkább a lokális tárolástechnika fejlődése fogja átszabni a következő évtized piacát – ezzel szintén a költséghatékony polikristályos napelemes rendszerek rohamos fejlődését segítve. A Shell Olajtársaság elemzői már 2013-ban úgy látták, hogy 2060-ra a napelemek lesznek Földünk legnagyobb energiaforrásai. Számításaik szerint addigra a világ összes energiatermelésének 40%-át adják majd. Az azóta eltelt 2 év igazolni látszik ezt a prognózist! A helybeni tárolástechnika fejlődése pedig még ezen a megdöbbentő adaton is javíthat azzal, hogy a napelemek termelése sokkal jobban igazíthatóvá válik majd a fogyasztási igényekhez.
- napelem 5076 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.