Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Hogyan hűlhet le éjjel a napelem jobban, mint a levegő?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
A panelhőmérséklet éjszakánként gyakran jóval hidegebb, mint a környezet hőmérséklete. Hogy lehet ez? 
Az alábbi ábrán a SunLab1 nevű, 3kW-os tesztrendszerünk hőmérsékleti adatai láthatóak az elmúlt tél leghidegebb, december végi napján. Jól látható, hogy míg a környezeti hőmérséklet -10 fok körül mozgott, addig a panel lehűlt -17 fokra is. 
 
b2ap3_thumbnail_SunLab1_Solarweb_20141231.JPG
 
A magyarázatnak semmi köze a napelemekhez! Ugyanaz a jelenség okozza ezt, ami a talajmenti 5cm-es fagyzóna kialakulásáért felelős, de ez okozza azt is, ha az autó szélvédője plusz 1-2 fokos levegő mellett is lefagy hajnalra. Ez a jelenség az infra kisugárzás. 
 
Tudjuk, hogy a tárgyak a napból elnyelt fény egy részét az infra tartományban visszasugározzák az ég felé. Ez az infra kisugárzás segít például az üvegházak felmelegítésében. Az infra kisugárzás hőleadással jár, azaz lehűti a tárgyat. Napközben ez nem tűnik fel, mert akkor az elnyelt sugarak többet melegítenek, mint amennyit a kisugárzottak hűtenek. Éjjel viszont nincs elnyelés, csak kisugárzás, ami a tárgy lehűlését eredményezi a környezethez képest. A függőleges tárgyak érthető módon kevésbé sugároznak felfelé, ezért van az, hogy az autók oldalüvege 0 fok körül nem fagy le hajnalra, de a szélvédő igen.  
A napelemes rendszerek tervezése szempontjából ez azért különösen érdekes jelenség, mert tervezéskor figyelni kell a várható legmelegebb és leghidegebb panel hőmérséklet áram és feszültség viszonyaira is. Itt tehát nem árt végiggondolni, hogy napsütésben, működés közben a panelek jóval melegebbek, éjjel viszont a környezetnél hidegebbek lehetnek. 
 
- napelem 4251 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.