Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Épitsünk-e 100MW-os naperőművet itthon?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás
Befektetésnek egészen biztosan jó lenne! Mára egy naperőmű költségei pályázat nélkül már olyan kedvezőek, hogy az 7-8 év alatt megtérül. Természetesen minél nagyobb, annál hamarabb.
 
Valaki nemrégiben a Mátrai Erőmű tervezett 15MW-os naperőmű beruházása kapcsán megkérdezte, hogy akkor miért nem épülnek akár 100 MW-os erőművek is itthon. Elvégre tele vagyunk hasznavehetetlen homokhátsággal, ahol rengeteget süt a nap.
 
 
 
A kérdés jogos és szerencsére éppen egy - hazai viszonylatban nagy, közel 5 MW-os - erőművet is tervezünk.
 
50 MW felett azonban már erőművi kategóriáról és nem kiserőműről beszélünk. Ekkora méretben már annyira bonyolult az engedélyezés, hogy józan beruházó bele sem fog. Egy uniós bizottsági jelentés szerint Magyarországon az elutasított erőművi engedélykérelmek száma Európában a legnagyobb, háromszorosa az uniós átlagnak. A jelentés európai átlagként 9 szervezettel történő egyeztetést állapít meg, míg Magyarországon ez a szám 40. Annak az esélye, hogy egy ilyen kérelmet elutasítanak 98%! Az alábbi táblázat az erőművi engedélyhez szükséges egyeztetések számát mutatja az egyes tagországokban. Azaz, ha valaki 50MW-nál nagyobb (bármilyen) erőművet szeretne épiteni, akkor ennyi szervezeti lépésben kaphatja meg.
 
b2ap3_thumbnail_EU_report_graph.jpg
 
Igen, tényleg az a plafont kiverő torony a hazai adat. Érdekes tanulság a jelentésből, hogy a bizottság által 2020-ra elérendő célként megjelölt átlag értéket az Unió egyből elérné, ha Magyarországot nem kellene beszámítani az átlagba...
 
Egy 50MW-nál nagyobb erőmű engedélyeztetéséhez szükséges tervek, szakértői anyagok és egyéb költségek sokmilliós költség és legalább 2 év idő és munka ráfordítás. Ez erősen meggondolandó, ha az elutasítás szinte biztos. Főként akkor, ha az összes szomszédos országban sokkal jobbak az esélyek. Amíg ez nem változik, addig maradnak a 50MW alatti kiserőművek.
 
További részletek naperőmű építésről a vállalati megoldások menüponton belül olvasható.

 

 

- naperőmű 5042 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.