Nap Labor Blog

Hírek napenergia hasznosítással kapcsolatban

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.

Akkor most jogos a temékdíj vagy nem jogos?

 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • Nyomtatás

Idén januártól a napelemekre és az inverterre környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni. A médiában hatalmas vihart kavart termékdíjat néhány piaci szereplő egyenesen az iparág elleni merényletnek bélyegezte. Szerencsére ez nem igaz.

 

Tény, hogy napelemek 100%-ban újrahasznosíthatóak, azonban az újrahasznosításnak is vannak költségei. Ezt a költséget valakinek állnia kell akkor is, ha ezek csak 30 év múlva fognak felmerülni. Ezért - sok fórummal ellentétben - mi magával a termékdíj fizetési kötelezettséggel egyetértünk. Az is helyes, hogy ezt a díjat most szedik be, a forgalomba hozatalkor. Ha az élettartamuk végén próbálnának szemétdíjat szedni érte, az csak az erdőkben illegálisan elvesztett műszaki hulladék mennyiségét növelné.

Tény ugyanakkor, hogy a termékdíj mértéke hazánkban logikátlanul magas. A napelemeket a szórakoztató elektronikával sorolták egy kategóriába, aminek eredményeképpen a díj duplája, mint például az akkumulátoroké. Hazánkban így közel nyolcszoros díjat fizetünk erre, mint például Franciaországban.

Ennek ellenére a rendszerek ára nem fog észrevehetően emelkedni emiatt. A termékdíj panelenként 2200,- Ft körüli. Cégünk 2015-re igen kedvező árakat kapott a beszállítóktól, aminek eredményeképpen nálunk az árak még a termékdíjjal együtt is kedvezőbbek, mint tavaly ilyenkor.

- napelem 3371 megjelenés
Blog bejegyzés értékelése:

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.