Az alábbiakban összefoglaltuk azokat az adatokat, amik egy 500 kW-os naperőmű létesítéséről szóló üzleti döntéshez szükségesek lehetnek. (2019-es frissítéssel)

Az erőműhöz először is alkalmas telek kell. A telek kiválasztásához fontos szempontokat a naperőmű aloldalon olvashat, ugyanakkor érdemes arról is meggyőződni, hogy az adott területen lehetséges-e a hálózati csatlakozás. Erre szintén olvashat segítséget a naperőművek tervezéséről, engedélyezéséről szóló aloldalunkon.

Ha megvan az alkalmas telek, akkor be kell adni egy igénybejelentést az (elosztói) hálózati engedélyeshez (E.ON, ELMÜ/ÉMÁSZ vagy DÉMÁSZ). Az igénybejelentés összeállatásában szívesen segítünk.

Frissítés 2019: Ha az áramot támogatott áron szeretnénk majd eladni, akkor ehhez indulni kell a zöld prémium pályázaton a jogosultság megszerzéséhez. Olvassa el a pályázatról írt blogunkat is: 
METÁR naperőmű pályázat 2019

Ha van  gazdaságosan létesíthető csatlakozási pont a hálózati engedélyes műszaki-, gazdasági tájékoztató válaszában és biztosak vagyunk a beruházásban,  akkor ezt követően kb. 9-12 hónap múlva lehet eljutni az erőmű bekapcsolásáig.

A menetrend főbb lépései a következők:

(Feltételezzük, hogy a terület ki van vonva művelésből, nincs természet- vagy tájvédelmi akadály, helyi építési szabályba vagy rendezési tervbe nem ütközik a beruházás.)

Indulás, a tervezői szerződésünk, megbízásunk aláírása után:

Kb. a 3. hónap:

Kb. a 4.-5. hónap:

Kb. a 6. hónap:

Kb. a 7. hónap:

Kb. a 8. hónap:

Kb. a 9. hónap:

Kb. a 10. hónap:
Fentiekből mi a tervezési és engedélyeztetési megbízásunk alapján természetesen mindent intézünk egészen az erőmű építésének megkezdéséig.

Az üzemelés gazdaságossági számításához az alábbiakat érdemes figyelembe venni (ezek üzleti döntést segítő tájékoztató árak, adatok, nem árajánlat!):


A napelemek élettartama különösebb karbantartás nélkül is 25-30 év, ezért a naperőmű üzeméveit 30 évben szoktuk számolni. A tarfóház és az inverterek élettartalma karbantartás nélkül ennél rövidebb lenne, de megfelelő karbantartással biztonságosan működnek az üzemévek végéig.

A paneleket érdemes tisztán tartani, a pontszerű szennyeződést (madárürülék) el kell távolítani, a port (pl. szántóföld mellett) érdemes (de nem kötelező) évente lemosni. Ennek költsége nincs benne a fentiekben, mert akár beleférhet a kisebb karbantartási költségbe, de lehet gépiesített szolgáltatót is találni erre.

* Érdemes megjegyezni, hogy a KÁT/METÁR időszak a beruházás során igénybe vett egyéb, például kamattámogatások arányában csökken. Ez akár eredményezhet jelentős csökkenést is. A 2017 közepéig divatos MFB-s kamattámogatott hitelekkel például el lehetett bukni a KÁT időszak 1/3-át is akár! Ez egy 500 kW-os naperőmű életében 60-70 millió forint bevétel kiesés, ami meglehetősen nagy ár egy 150 millió forintos kamattámogatott hitelért cserében.

Kérjük olvassa el a szomszédos erőművekről szóló blogot is: http://www.ingyennapelem.hu/blogok/naperomuvek-kat-es-metar-szabalyai

A
z általunk tervezett erőművekről sok érdekes fotót talál Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/naplabor/?ref=hl

T
ovábbi sok hasznos információ olvasható a naperőművek tervezéséről engedélyezéséről szóló aloldalunkon: http://www.ingyennapelem.hu/vallalati-megoldasok/naperomuvek-tervezese

K
érjük további kérdéseivel, elképzeléseivel keressen bennünket a Kapcsolat menüpontban látható elérhetőségünkön: http://www.ingyennapelem.hu/kapcsolat