Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

Ügymenet lépésről lépésre, lakossági (családi házas) napelemes kiserőmű esetén

 
1. Igényfelmérés, előzetes egyeztetés
 
A végleges árajánlat minél hamarabb történő megközelítése érdekében lehetőség szerint a következő adatokat juttassák el részünkre:
 
 • A Kapcsolat menüpontban kitöltött kérdőív.
 • Pontos címmegjelölés. Nagy segítség a Google Térkép alkalmazás segítségével megadni a pontos koordinátákat, amit a térképet felnagyítva pontosan a házára kattintva a bal felső sarokban az alkalmazás kiír.
 • Minél több fotó az épület rendelkezésre álló tetőfelületeiről, belátható távolságból.
 • Ha létezik: tervrajzok, tetőrajzok, kiviteli tervek az adott épületről.
 • Éves elszámoló villanyszámla minden oldala beszkennelve, vagy fotózva.
 • Rendelkezésre álló teljesítmény a villanyóránál, azaz a fő kismegszakítók Amper értéke (pl. 3 x 16A, 1x32A, stb.). Ehhez segítséget talál alább a 3. pontban!
Fentiek alapján pontos ajánlatot tudunk küldeni! Az ajánlatadási folyamat az automata árkalkulátorunk kitöltésével és a "Pontosítást kérek" gombra kattintással kezdeményezhető! 
 
2. Megrendelés
 
Az előzetesen megküldött árajánlatok közül az ön számára tetsző ajánlat elfogadását kérjük, írásban jelezze felénk! Az árajánlatban lévő napelemek és inverterek lefoglalását, valamint az ár véglegesítését a megrendelés esetén elküldött, majd ön által elfogadott szállítási szerződés és 10% előleg megérkezését követően tudjuk megtenni.
 
Áraink „kulcsrakész” csomagárak, tehát tartalmazzák a tervezést, az áramszolgáltatói engedélyeztetés összes szükséges dokumentációját, a napelemes rendszerhez szükséges tartószerkezet és villamos segédanyagok árát, napelemeket, invertert, szállítást, kivitelezést. 
 
3. A közhálózati csatlakozás engedélyeztetésének lépései
 
A szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat cégünk a rendszer áráért előállítja Önnek.
 
A pontos kitöltéshez már biztosan kell tudjuk a villanyóránál rendelkezésre álló teljesítményt. Ez általában a fő kismegszakítók Amper értéke (pl. 3x16A vagy 1x32A, stb.), de biztosat csak a Hálózati Csatlakozási Szerződésből lehet tudni. A fő kismegszakítók értéke a biztosítékról leolvasható. Ha le van kopva, akkor segítséget nyújthat a kapcsoló színe is:

Barna

Zöld

Narancs

Piros

Arany

Szürke

Kék

Sárga

Bíbor

Fekete

Fehér

4 A 

6 A 

8 A    

10 A

13 A

16 A

20 A

25 A

32 A

40 A

50 A

 
Az engedélyeztetés folyamata a magyarországi 4 áramszolgáltató (ELMŰ, ÉMÁSZ, E.ON, EDF-DÉMÁSZ)  esetén hasonló lépésekből áll, azonban a formanyomtatványok és beadandó dokumentumok részben eltérőek. Attól függően, hogy ön az ország melyik részében lakik, mindig az önhöz tartozó területi illetékes elosztói engedélyes felé kell, hogy megtörténjen az engedélyeztetés folyamata – függetlenül attól, hogy ki az áram kereskedője, azaz kitől veszi az áramot. 
A napelemes rendszer csak minden napszakban működő (általában A1-es tarifájú) villanyórán keresztül köthető a hálózatra. A vezérelt (B tarifa, „éjszakai”), Geo és H tarifás órákon keresztül nincs lehetőség a napelemes rendszer betermelésére.
 
Egy felhasználási helyen (helyrajzi számon) csak egy mérőórán keresztül történhet oda-vissza mérőórás elszámolás. A többi mérőórán mért fogyasztást nem lehet beszámíttatni a napelemes rendszer esetleges túltermelése esetén.
 
A lépések minden szolgáltatónál azonosak:
 
1. Igénybejelentés. A szükséges dokumentumot elkészítjük Önnek, amit különböző mellékletekkel kell elpostázni a szolgáltató felé. Erre 30 napon belül válaszolnak egy tájékoztató levéllel. Ha az óracsere nem ingyenes (azaz 3x16A felett), akkor ennek költségét is a tájékoztatóban közlik (általában 100 eFt körüli összeg). 3x16A vagy 1x32A határig, illetve E.On területen bármely háztartási méret esetén az óracsere is ingyenes. 
2. Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása. A dokumentációs csomagot összeállítjuk Önnek és az 1. pontban kapott tájékoztató válasz elfogadásával együtt kell elküldeni a szolgáltató felé. Erre szintén 30 napon belül küldenek jóváhagyást.
3. A telepítést követően a készre jelentéssel lehet igényelni a villanyóra cseréjét ad-vesz mérőre. Ez már 1-2 héten belül megtörténik. A mérőcsere során az elosztói engedélyes (E.On, ELMÜ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ) ellenőrizheti a plombák épségét és a mérőhely műszaki megfelelőségét, hogy ne következhessen be közvetlen életveszély. Amennyiben az elosztói engedélyes  a helyszíni szemle során megállapítja, hogy a mérőhely nem megfelelő, életveszélyes állapotú, a feltárt hibákról tételes hibajegyzéket adnak át. Ebben az esetben utólag a mérőhely korszerűsítése szükséges, amit regisztrált villanyszerelővel el kell végeztetni. Ez a napelemes rendszer beüzemelésétől független, a korszerűsítést bármely okból történő felülvizsgálat, időszakos mérőcsere alkalmával előírhatják. Érdemes előre tájékozódni, hogy a mérőhely megfelel-e a jelenlegi előírásoknak! Ha nem, akkor előbb-utóbb amúgy is cserélni kell, legkésőbb akkor, amikor a villanyóra hitelesítési ideje lejár, vagy digitálisra cserélik. A mérőhely szabványosra cserélését - szükség szerint - javasoljuk helyi, regisztrált villanyszerelő szakemberrel, előre elkészíttetni!
 
Példaként felsoroljuk, hogy az E.On tájékoztatója szerint mely esetekben vehető biztosra, hogy a mérőhely átalakítása szükséges:
 • egyetlen felhasználási hely esetén a mérőszekrény az épületen belül található,
 • fa mérőszekrény állékonysága, zárhatósága, lángmentesítettsége nem megfelelő,
 • betápláló fővezeték védőcső belső átmérője nem éri el a 36 mm-t,
 • méretlen fővezeték keresztmetszete nem éri el a 16 mm2 -t,
 • mért fővezeték keresztmetszete nem éri el a 6 mm2 -t,
 • fogyasztásmérő szekrényben kevesebb, mint 50 mm szabad hely van a készülékektől, szerelőtábláktól minden irányban.
Ugyancsak biztosítani kell az ad-vesz mérő külső kezelhetőségét. Ez a legtöbb szabványos mérőhely esetében egy egyszerű ajtócserével megoldható.
 
A telepítés után az elszámolás tekintetében azonnal éves szaldó elszámolást kell kérni és kérni kell a havi részszámla mennyiségének 0 kWh-ra történő beállítását is!
 
Ez azt fogja jelenteni, hogy nem fog havi szinten áramszámlát kapni, hanem csak egy évben egyszer, a termelést és fogyasztást összevezető, éves elszámoló számlát.
A villanyóra díját (kb. 200,- Ft/hó) ezután is fizetni kell, ezt 6 havonta számlázzák majd.
 
4. A telepítés menete
 
napelem-telepítés
Napelemes rendszerét tulajdonképpen bármikor telepíthetjük, de bekapcsolni csak a hálózati engedélyes jóváhagyása után lehetséges. A helyben nem elfogyasztott áramot az ad-vesz mérő felszereléséig nem képes mérni a jelenlegi villanyóra. Sőt, a digitális villanyórák egy része az átállítás előtt a visszatáplálást is fogyasztásnak méri!
 
A telepítés családi házak esetében 1-2 nap, amire száraz, fagymentes időjárásban bármikor sor kerülhet. Nem jár sokkal nagyobb fúrás-faragással, mint mondjuk egy kábeltévé bevezetése. A legideálisabb elrendezést a helyszínen egyeztetjük megrendelőinkkel.
 
 
 
FIGYELEM!
Napelemes rendszerek házilag? A napelemes rendszerek DC vezetékében akár 1000V egyenáram is folyhat minden olyan esetben, amikor a paneleket elegendő fény éri! Megtervezése, telepítése gondos, körültekintő, alapos munkát és nagy hozzáértést igényel. Soha ne próbáljon napelemes rendszert saját maga kiépíteni, azt mindig bízza hozzáértő, hálózati regisztrációval is rendelkező szakemberre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tények és tévhitek a napelemes áramtermelésről 

 

1. kérdés: igaz-e, hogy a napelemek drágák, a napelemes rendszerek soha nem térülnek meg?

2. kérdés: igaz-e, hogy a háztartási méretű kiserőművek által termelt áramot az áramszolgáltatók nem vagy csak nagyon olcsón veszik vissza?

3. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek előállítása több energiával jár, mint amennyit megtermelnek?

4. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemes áramtermelés drágább, mint a "klasszikus", nem megújuló alapú áramtermelési módok?

5. kérdés: Igaz-e, hogy jobb kivárni, mert a napelemes áramtermelés új, kialakulóban lévő technológia?

6. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek, pedig nálunk sokszor borongós az időjárás?

7. kérdés: Igaz, hogy a háztartási méretű napelemek 2013 január óta építési engedély kötelesek?

 

napelem panel nagykereskedelmi árak
 
1. kérdés: igaz-e, hogy a napelemek drágák, a napelemes rendszerek soha nem térülnek meg?
 
Ez olyannyira nem igaz, hogy ma az egyik legjobb befektetés napelemet vásárolni! A napelemes rendszerek ára 2010 és 2012 között 50%-kal csökkent. Ennek az árzuhanásnak a legfontosabb indokai az olcsó, dömpingszerűen érkező kínai napelemek megjelenése, a német napelem piac beszűkülése és a gyártási technológiák jelentős fejlődése, automatizálása voltak.
 
 
 
 
 
Egy átlagos napelemes áramtermelő rendszer már 290-370 Ft/Wp áron kompletten megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy például nettó 1,5 millió forintból (4,4 kW-os rendszerrel) egy olyan ház teljes éves villamos energiaigényét ki lehet váltani napelemes termeléssel, amelyik évente 5300 kWh áramot fogyaszt, azaz közel évi 190.000,- Ft villanyszámlát kiválthatunk vele. 
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az utóbbi 20 évben az áram nagykereskedelmi ára évente átlagosan 10%-kal drágult, akkor könnyen kiszámolható, hogy ma a napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás!.
 
 
2. kérdés: igaz-e, hogy a háztartási méretű kiserőművek által termelt áramot az áramszolgáltatók nem vagy csak nagyon olcsón veszik vissza?
 
Ez sem igaz. A napelemes áramtermelés szabályait a Villamos Energia Törvény határozza meg. A törvény szerint 50 kW alatti teljesítményű, hálózatra kötött rendszer háztartási méretű kiserőműnek minősül, amelyet meglevő fogyasztási helyen a szolgáltató köteles felengedni a közhálózatra.
A törvény arra is kötelezi a szolgáltatót, hogy oda-vissza mérő villanyórával mérjék a termelést és a fogyasztást, amit éves szinten összevezessenek (u.n. szaldó elszámolás). Tehát amíg a ház egy év alatt összesen ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, addig senki nem fizet senkinek. Azaz a szolgáltató ingyenes "akkumulátorként" működik. Ez jelenleg a legjobb kihasználási módja a napelemes áramtermelésnek, hiszen a teljes aktuális villanyszámlát megspórolhatjuk vele, jelenleg bruttó 38-49 Ft/kWh összeget (A1 normál tarifa).
Amennyiben a rendszerünk egy év alatt többet termel, mint amit fogyasztunk, akkor a túltermelést kiszámlázhatjuk az áramszolgáltató kereskedőnek. Ekkor azonban csak a helyi áramdíjat köteles kifizetni, ami 16-20 Ft/kWh körüli összeg. 
Ebből következik, hogy háztartási méretű kiserőművünket legjobb akkorára tervezni, amekkora az éves fogyasztásunk kielégítésére elegendő. Az ilyen kiserőművek könnyen, általában 1-2 hónap alatt csatlakoztathatóak a hálózatra és hamar megtérülnek.
 
 
Hanwha SolarOne
3. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek előállítása több energiával jár, mint amennyit megtermelnek?

Ez legfeljebb az 1970-es években lehetett igaz, amikor a napelem gyártás még gyerekcipőben járt. A mai modern technológia mellett a napelemes rendszerek 1,5-2,5 év alatt "visszafizetik" a gyártásukra fordított energiát és ezt követően még legalább 25 évig termelik az energiát.


                       
 
4. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemes áramtermelés drágább, mint a "klasszikus", nem megújuló alapú áramtermelési módok?
 
A napenergia 2010 óta már olcsóbb áramtermelési mód, mint a nukleáris energia. Azóta a panelek ára felére csökkent, amint azt az 1. tévhitnél leírtuk. Eközben a fosszilis források egyre drágábban érhetők el.
A GlobalData (store.globaldata.com) elemzői szerint a napenergia felhasználás az Egyesült Államokban és Kínában már 2015-től olcsóbb a fosszilis áramtermelésnél is. 2017-re a legtöbb országban elérjük ezt a szintet.
Ha ehhez még hozzávesszük a fosszilis és nukleáris energiaterelés környezet romboló képességét, akkor a napelemek már régen kisebb terhet jelentenek a nem megújuló vetélytársaknál.
 
 
5. kérdés: Igaz-e, hogy jobb kivárni, mert a napelemes áramtermelés új, kialakulóban lévő technológia?
 
Közel sem igaz! Az első, mai napelemekhez hasonlatos panelt egy New Yorkban élő villanyszerelő, Charles Edgar Fritts építette meg 1883-ban. Ez a szelénből készült napelem már a mai szilícium napelemekhez volt hasonló. A napelemek fejlődésében ezután a félvezetők felfedezése és alkalmazása hozta meg az áttörést: 1954-re (Pearson, Fuller és Chapin) építették meg az első, ma is használatos típust a NASA részére. Civil kereskedelmi forgalomba 1971-ben kerültek ki először panelek. 
Látható, hogy ez egy 150 éves technológia, azaz újnak semmiképpen nem mondható. Az első mai technológiájú napelem is elkészült már 60 éve. Érdemes elgondolkozni azon is, hogy 1958-ban már 14% hatásfokú szilícium alapú napelemek készültek (a Vanguard I. műhold 5 mW-os adójának energiaellátására). Az elmúlt 53 év "viharosnak” nem nevezhető fejlődésének eredményeképpen ma széles körben elterjedve 16-18%-os hatásfokú panelek vannak. Magasabb hatásfok csak drágább, komplexebb technológiával van jelen a piacon.
 
 
6. kérdés: Igaz-e, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek, pedig nálunk sokszor borongós az időjárás?
 
A napelem (angolul solar panel) valójában fényelem vagy fotovoltaikus elem, azaz bármilyen megvilágítás hatására áramot termel. Igaz, hogy a legtöbbet tiszta napsütésben termelik, de egy átlagos felhős napon is megtermelik akár az 40%-át is a derült napi termelésüknek. Nem véletlen, hogy a napelemek olyan országokban is nagyon elterjedtek, ahol 30-40%-kal kevesebb a globális sugárzás, mint nálunk - Németországban és Skandináviában például.
Mindemellett nincs igazán jelentősége, hogy a napelemek milyen időben mennyit termelnek. A tervező szakembereknek ugyanis meglepően pontos módszereik vannak az adott földrajzi koordinátára vonatkozó éves termelés számítására, amivel a rendszerrel elérhető éves hozam előre megbecsülhető.
 
 
7. kérdés: Igaz, hogy a háztartási méretű napelemek 2013 január óta építési engedély kötelesek?
 
Nem igaz! A napelemes rendszerek engedélyezési kötelezettségeit szintén a Villamos Energia Törvény (VET) szabályozza. Ez a törvény a napelemes áramtermelő rendszerek építési engedélyeztetési jogkörét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) rendeli. 
2012 év végén egy jogharmonizációs lépéssel (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) a napelemeket ki is vették az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályból (OTÉK). Sokan az OTÉK változását értelmezték úgy, hogy emiatt a napelem már nem tartozik az engedély nélkül építhető körbe. A Belügyminisztérium a MANAP Iparági Egyesület részére megküldött hivatalos, írásbeli tájékoztatása alapján ez azonban csak azért került ki az OTÉK-ból, mert ezt a VET szabályozza.
 
A VET szerint az 50kW-ot meg nem haladó, háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez nem kell építési engedély. 50 kW névleges teljesítmény fölött szükséges a MKEH építési engedélye.
Természetesen abban az esetben, ha a napelemes rendszerek telepítése miatt változtatni kell az épület statikai tartószerkezetén vagy az épület például műemlék vagy műemléki jellegű területen fekszik, akkor szükséges a megfelelő engedély beszerzése. Nem a napelem miatt, hanem az épület statikájának, vagy képének változása miatt. Ez a szabály azonban nem új, korábban is így volt.
Tehát 50 kW-nál kevesebb napelem felszerelése például egy statikailag megfelelő, nem műemléki oltalom alatt álló épületre továbbra sem engedély köteles.
 
 
 

 

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.