Nap Labor Kft. - ingyennapelem.hu logo


A tudomány mai állása szerint a Nap az elmúlt 4,5 milliárd évben nem emelte az energia árát.

 
 

 

Napelemes rendszerek vállalatok, üzemek, ipari létesítmények számára

Ma vállalkozók számára a napelemes rendszer már támogatás nélkül is megtérülhet 6-7 év alatt! Az 500 kW alatti rendszerek 2019 végére kiszorultak a szabadföldi erőművek közül és várhatóan elnyerik méltó helyüket az üzemek, áruházak, ipari létesítmények és irodaházak tetején.
 
A vállalkozói rendszerekre is érvényes, hogy 50kW csatlakozási teljesítményig a rendszer még háztartási méretű kiserőmű kategória (HMKE), amennyiben a vállalkozás kisfeszültségű (KIF, nincs saját transzformátor állomása a vállalkozásnak) hálózatra csatlakozik. A HMKE rendszerek éves szaldó elszámolással üzemeltethetők. Azaz amit napos időben túltermel a rendszer, azt betáplálhatjuk a hálózatba és a sötét vagy borús órákban szabadon visszavehetjük onnan. Ezzel az u.n. szaldó elszámolással tehát az éves megtermelt energia teljes egészében rezsi megtakarításra fordítható,
 
50 kW felett (vagy a középfeszültségre csatlakozó bármely fogyasztó esetén) már kiserőművi engedélyes kategóriába tartozik a rendszer, nincs szaldó elszámolás, azaz a megtermelt energiát helyben el kell fogyasztani (a termeléssel egyidőben), vagy a felesleget el kell adni. Ezeket a rendszereket általában úgy méretezzük, hogy a termelésük minden időben elfogyasztásra kerülhessen.
Amennyiben egy 50 kW és 500 kW közötti rendszer termelését a vállalkozás helyben elfogyasztja, akkor erre még építési engedély sem kell. Szükséges ilyenkor az u.n. visszwatt védelem beszerelése.
 
FONTOS tudni azonban, hogy attól, hogy nem kell építési engedély, még ugyanolyan részletességű kiviteli terv kell készüljön és szükségesek szakhatósági hozzájárulások beszerzése is. Elengedhetetlen pl. a zaj-, táj- és környezetvédelmi és a katasztrófavédelmi (tűz- és villámvédelem) egyeztetés is. Azaz ugyanolyan szitű terveket kell készíteni, mint egy engedélyes kiserőműhöz, de nem kell beadni engedélyeztetésre. Hatósági ellenőrzés esetén azonban a helyszínen meg kell legyen minden tervnek.
 
Ugyancsak részletes csatlakozási terv kell a közhálózati csatlakozáshoz. Visszwatt védelemmel ellátott rendszerek esetében a szolgáltatók általában nem állítanak feltételeket a csatlakozáshoz, de ettől még a dokumentációt pontosan ugyanúgy el kell készíteni és a visszwatt védelem tervét is be kell mutatni benne. 
 
Az ilyen visszwatt rendszerek lényege, hogy a napelemes kiserőmű csatlakozik a meglevő villamos hálózatra, de valamilyen visszwatt berendezés figyeli, hogy a megtermelt energia ne juthasson ki a közhálózat felé. A napelemes rendszer termelése a termeléssel egyidőben elfogy házon belül. Kitáplálás csak akkor lenne, ha a fogyasztás nem lenne elegendő, például hétvégén, vagy valamilyen üzemszünet idején. Ezt a kitáplálást akadályozza meg a visszwatt védelem például az inverterek leszabályozásával vagy akár részben vagy egészben történő lekapcsolásával. 
 
Smart rendszerek (okos rendszerek) telepítésére is lehetőség van, amikor azoknak a fogyasztóknak a működését, amiknek nem fontos állandóan menni, egy intelligens vezérlő hozzáilleszti a termeléshez. Azaz a fogyasztó akkor fogyaszt, ha szépen süt a nap, vagy ha már feltétlenül szükséges. Ilyenek például a léghűtő berendezések, amik könnyedén illeszthetőek a smart rendeszerekhez. 
 
Cégünk komplexen vállalja az ügyintézést a felméréstől a tervezésen, szakhatósági egyeztetésen át a hálózati csatlakozásig. Természetesen tudunk kivitelezőt ajánlani, de itt is meggyőződésünk, hgy okosabb, ha a tervező és a kivitelező nem azonos. A tervező ne azért válasszon egy műszaki megoldást, mert azt olcsóbban tudja kivitelezni, hanem a beruházó számára legjobb és legbiztonságosabb megoldás legyen betervezve.
 
 
 
Nem kell mást tennie, csak felkeresni minket a Kapcsolat menüpontban.

KÉRJEN AJÁNLATOT

Ha felkeltettük érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba a

Kapcsolat

menüponton keresztül!

Napelem megtérülés kalkulátor

Szeretné megtudni, hogy mennyi költséget takaríthat meg napelemes rendszerével?
Kalkulátorunk segítségével, néhány adat megadásával megtudhatja mennyi pénzt takarítanak meg Önnek napelemes rendszereink!

Igen, kiváncsi vagyok!

A Nap Labor Kft. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezéseivel összhangban kezeli az adatokat. A honlapunkon az oldal használatához elengedhetetlen és a felhasználást megkönnyítő, továbbá látogatottság analitikai célú cookie-kat (sütiket) használunk. Kérjük olvassa el adatkezelési szabályzatunkat az alábbi kapcsolóra kattintva. Amennyiben az „Elfogadom” kapcsolót választja, illetve a honlapunkat tovább használja, azzal elfogadja az itt leírtakat.